KostrenaPomorciZanimljivosti

Obilježavanje 120. rođendana Erazma Tićca u Kući kostrenskih pomoraca

Ovogodišnji Europski dan pomorstva “Kuća kostrenskih pomoraca” posvetila je iznimnom Kostrenjanu čije je ime zlatnim slovima upisano u svjetsku povijest pomorstva i brodogradnje.

Upravo 20. svibnja, prije 120 godina, u Kostreni je rođen Erazmo (Ben) Tićac, projektant broda Savannah, prvog trgovačkog broda na nuklearni pogon.

Brod Savannah je bio eksperimentalni primjer korištenja nuklearne energije u civilne svrhe. U SAD-u je proglašen objektom od posebne povijesne važnosti, a na ploči postavljenoj na ulazu u brodski salon zlatnim slovima ispisano je “Ben Tićac, projektant broda”. Danas se “Savannah” nalazi u Pomorskom muzeju u Mount Pleasantu u Južnoj Karolini gdje je povremeno otvoren za posjetitelje.

Erazmo Tićac rođen je u Žurkovu, u kući gdje se danas nalazi Caffe Bar “Val”, na kojoj je istaknuta spomen ploča u znak sjećanja na ovog istaknutog brodograđevnog inženjera i projektanta.

Posjetite li Kuću kostrenskih pomoraca u dane oko Erazmovog rođendana, moći ćete saznati više o njegovom životu i radu. Radno vrijeme je četvrtak i petak od 10:00 do 18:00 te subotu od 10:00 do 17:00 sati.