KostrenaŠkola

Obilježen Dan oslobođenja Kostrene

Kostrena je dala 265 boraca, a 126 Kostrenjana dalo je svoje živote u borbi protiv fašizma i nacizma.

Kostrena bila punkt za prebacivanje ljudstva, oružja, sanitetskog materijala, hrane i raznog materijala u partizane i Gorski kotar te mjesto za liječenje i zbrinjavanje ranjenih partizana te skrivanje  aktivista.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u znak sjećanja na poginule i stradale Kostrenjane tijekom Narodnooslobodilačke borbe te na polju s grobovima palih boraca u NOB-u obilježen je Dan oslobođenja Kostrene od fašističke okupacije i njezin povratak pod hrvatsko okrilje.

Zahvaljujući žrtvi antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu, kao i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Kostrena je dobila priliku razviti se u mjesto kakvo danas poznajemo. Neka nam žrtva svih onih koji su položili svoje živote za slobodu, bude trajna inspiracija u izgradnji društva koje živi u duhu tolerancije, uzajamnog poštovanja, dijaloga i suradnje.

Nakon dvije godine pauze zbog korone, Dan oslobođenja ponovo je obilježen u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održan je prigodni program u organizaciji udruge UABA Kostrena i njezina predsjednika Ljubomira Paškvana, a pod pokroviteljstvom Općine Kostrena, u kojem su nastupili učenici OŠ Kostrena i pjevačkog zbora Trsat. Uz mentorstvo profesorica Nataše Tonković i Ine Randić Đorđević, program je vodila učenica 6. razreda Ana Dundović, a nastupilo je dvadesetak učenika, koji su pjesmom, recitalom i govorom odali počast Danu oslobođenja Kostrene.

Suradnja UABA-e Kostrena i OŠ Kostrena dugogodišnja je i već tradicionalno lijepa