KnjižnicaKostrenaMladiOpćina - prijatelj djeceŠkolaVrtić

Obilježen Dječji tjedan

Brojnim dječjim aktivnostima obilježen je Dječji tjedan u Kostreni.

Obilježevanje Dječjeg tjedna zajedničkim su snagama organizirali Općina Kostrena, Narodna knjižnica Kostrena, Centar kulture Kostrena, Dječji vrtić Zlatna ribica i Osnovna škola Kostrena.

Narodna knjižnica Kostrena za sve nove članove do navršene 7 godine života omogućila je besplatan upis, dok su djeca Dječjeg vrtića Zlatna ribica izrađivali plakate na temu dječjih prava, a u grupama su  učili o pravima djece u drugim, siromašnim zemljama s ciljem razvijanja senzibiliteta i osvještavanja sredine u kojoj žive. Također su nastavili s aktivnostima UNICEF-ove inicijative “Škola za Afriku” koja se zalaže za dječja prava i pruža obrazovne prilike za najranjiviju djecu Afrike.

Učenici prvog do trećeg razreda Osnovne škole Kostrena su početkom tjedna na košarkaškom igralištu pored škole kredama nacrtali i obojali veliko šareno sunce. Školarci su imali prilike uživati i u prikazivanju dva filma: Uzbuna na Zelenom vrhu Billy Elliot  čija tematika osvještava dječja prava i postavlja pitanja hrabrosti, pravde, osvještavanja o vlastitim željama i ciljevima. Škola je postala i “šarenija” zahvaljujući grafitima koje je upravo tijekom Dječjeg tjedna završio Edi Gustin, član Velog pinela, voditelj radionica za djecu i odrasle koji je ove godine obilježio 25 godina umjetničkog rada.

Vijeće učenika posjetilo je zgradu općinske uprave i održalo sastanak sa Općinskim načelnikom iznijevši razne prijedloge za poboljšanje uvjeta igranja i razvijanja slobodnih aktivnosti. S veseljem su primili vijest da je pred realizacijom košarkaško igralište ispred škole.

 

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci, uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada.

Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci:

„Ljubav djeci prije svega!“ te se dodatno u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece:

„Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“