KaféZanimljivosti

Obitelj na more, a pas na ulicu?!

Udruga Prijatelji životinja  organizira kampanju kojom se promiče odgovorna skrb za pse i mačke.

Legendarna pjevačica i prva dama jazz-rocka Zdenka Kovačiček, dobitnica brojnih nagrada, a nedavno i Porina za životno djelo, zaštitno je lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom udruga Prijatelji životinja već 19 godina zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke.

Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, naša glazbena diva pozirala je sa psima Čupavim i Vilijem iz skloništa Dumovec i s Danelly iz udruge Noina arka. Na vizualima s porukom „Udomljavanje – tvoje najveće životno djelo”, Zdenka poziva da netko prepozna u njima nove članove obitelji.

Iskustva iz prethodnih godina potvrđuju da objava ovakvih plakata pozitivno utječe na porast svijesti građana. – Nikada ne propuštam pomoći napuštenim, gladnim, zlostavljanim i zapuštenim životinjama. Ne bavi se svatko glazbom i ne može osvojiti Porina za životno djelo kao ja, no svakome tko voli životinje, udomljavanje može biti najveće životno djelo kojim će spasiti jedan život. Ako želite životinju, svakako uzmite iz azila, nemojte kupovati!” poručila je Zdenka Kovačiček, koja je prije nekoliko mjeseci snimila kratak videozapis u kojemu poziva sve one koji imaju srca da podrže kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i potpišu peticiju za nacionalnu zabranu držanja pasa na lancu.

Osim toga, pjevačica je održala već nekoliko humanitarnih koncerata za pomoć napuštenim životinjama. U videu povodom kampanje Mreže za zaštitu životinja „Ili žmiriš ili si za kastraciju” našalila se svojom poznatom pjesmom „Frka” i pozvala građane da ih ne bude frka pisati svojim gradovima i općinama i zatražiti uvođenje obavezne sterilizacije. I sama je iz Noine Arke udomila već odraslu kujicu Miju, koja je proživjela teška maltretiranja, a s kojom je provela predivnih šest godina i pružila joj ljubav i skrb do samoga kraja.

Koraljka Petrinović iz udruge Prijatelji životinja ističe: – Zahvaljujemo Zdenki na nesebičnom doprinosu u kreiranju ovogodišnje kampanje ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?!’ Oduševljava nas njezina nepresušna pozitivna energija i poticanje javnosti na odgovorno skrbništvo – na udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja, na nenapuštanje kućnih ljubimaca, kastraciju i držanje pasa kao člana obitelji, a ne na lancu. Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje prije odlaska na godišnje odmore, a ako imaju uvjete, da udome psa ili mačku.

Fotografije napuštenih pasa preuzete su sa FB stranica Azila za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka” https://www.facebook.com/zz.rijeka