Kafé

Od none Ruže do Mirka – kolo sreće odabralo najsretnijeg igrača u veljači

Kad su pete ko karta žmarilja, rabi zet rakatažu i zbrusit. – govorila je nona Ruža, a naše kolo sreće odabralo je novog-starog pobjednika, našeg vjernog igrača Jerka.

Ma neka se samo vrti naše kolo sreće, a tko redovito igra, taj i pobjeđuje. Jerko iz tjedna u tjedan šalje točne odgovore i duhovite anegdote, a u veljači smo odgonetavali besede: redalica, prešvadit, potrefit i rakataža.

Najviše je točnih odgovora pristiglo na redalicu pa Jadranka Arbula navodi:

Ravnalo, dio crtaćeg pribora za povlačenje ravnih crta i mjerenje dužine.

Čedomir Sochor prisjetio se Mirka i stare škole u Svetoj Barbari:

Moja bivša učiteljica va škole Sv. Barbara, pokojna B. G.  imela je jednu redalicu (ravnalo) ka se zvala MIRKO. Ki god je ča fabrikal, moral je pružit ruku pa je dobil po dlanu s MIRKON. Ma je dlan bil crven celi dan!

Barbara Medanić ističe kako prešvadit znači koga prevariti, preveslati ili riješiti, a to je bila beseda na koju je stiglo najmanje točnih odgovora. Čedomir slikovito objašnjava značenje riječi rakataža:

Po letu san najvolel hodit bos pa bi mi koža na petami postala greza ko karta žmarilja. Moja nona Ruža bi mi znala reć da zamen rakatažu (ribež) i zbrusin te pete.

Uredništvo će kontaktirati sretnog dobitnika, koji već dobro zna da ga nagrađuje Katedra Čakavskog sabora Kostrena i Centar kulture Kostrena. Već sada stižu nam odgovori na novu zadanu riječ i sve vas pozivamo da se i dalje igrate s nama!