Općina - prijatelj djeceVrtić

Od slikanja ledom do prave vrtićke COVID ambulante

Proljeće je u vrtić „Zlatna ribica“, osim zečića i uskrsnih pisanica, donio sunčane dane i djeci omiljen boravak na vanjskom prostoru.

Posebno su se lijepim danima veselile „Rožice“ jer je to značilo svakodnevan boravak na „njihovoj“ livadi u blizini vrtića koja je poticaj za  igru prirodnim materijalom, razvoj mašte i kreativnosti, a posebno motorike.

Dan planeta Zemlje uz istraživanje svojstava vode i uređivanje vrta

Promjenjive vremenske prilike bile su izazov za „Mackline“ koji su izradili svoj kalendar prirode i okušali se u eksperimentima s vodom. Bilježenjem dnevne vremenske situacije ujedno su učili nazive dana u tjednu, a istraživanjem vode doznali da se ledom može slikati.

Slikanje ledom – “Macaklini”

Čest boravak u prirodi značio je nastavak poticanja ekološke svijesti djece. Nakon proljetnog čišćenja okoliša i sadnje stabala na parkiralištu vrtića, krenula je i sadnja povrća, cvijeća i začinskog bilja. Sada su u našem vrtu male sadnice, a da bi narasle i mogle se koristiti, nema boljeg načina od zajedničke brige svih „Fijolica“. Brinući se o njima, djeca su zaključila da su biljke živa bića te da za rast trebaju vodu, sunce i novu zemlju.

Fijolice znaju kako održavati vrtnu gredicu

Sve vrtićke skupine obilježile su  Dan planeta Zemlje 22. travnja i kroz radove zaželjeli našoj Zemlji puno zdravlja, više cvijeća i manje smeća.

Briga o zdravlju i predbilježbe za pregled

Brinuli smo se i o našem zdravlju, što je jedna od bitnih zadaća programa vrtića. Neizbježno, na ovogodišnji rad kontinuirano utječe i aktualna epidemija pa se sada „Leptirići“  često igraju imitativne igre liječnika u novoformiranom centru „Covid ambulanta“, a „Pačići“ u centru “Moje tijelo”. Tu se pregledavaju, liječe i cijepe lutke, ali i “pravi pacijenti“.

Zbog velikog broja pacijenata, „Pačići“ su napravili i  knjigu narudžbi. “Doktori” su, osim liječenja bolesnih, bili aktivni u provođenju niza aktivnosti kojima smo obilježili Svjetski dan zdravlja.

Nakon brojnih pregleda zaključili su da smo svi u dobroj kondiciji, a tome uvelike pridonose brojni izlasci u šetnje, igre u dvorani i na spravama u dvorištu.   

Tjedan zdravlja

Posebno brižni prema zdravlju bili su „Pingvini“ i „Ribice“ koje su obilježile “Tjedan zdravlja u vrtiću”. Započeli su tjelesnim vježbanjem “Uskočimo u utorak” čime su se poticali osnovni oblici kretanja i svladavanje prepreka. “Super zdrava srijeda“, ujedno Svjetski dan zdravlja (7. travnja), poučila ih je o  važnosti  pravilne prehrane i potaknula na samostalnost u uzimanju pribora za jelo, dolazak po jelo do kolica za serviranje te odlaganje prljavog suđa. Četvrtak je bio rezerviran za promicanje važnosti vode pa su se aktivnosti provodile  pod nazivom „Čuvajmo čistu vodu u četvrtak”.

Ovaj važan tjedan zdravlja završio je u petak pod naslovom “Probdijmo pospani petak”. No djeca su nakon aktivnog jutra i ukusnog ručka, uz priču za lagodne snove  i instrumentalnu glazbu za lake snove, brzo utonula u san.

Popodnevni odmor – “Ribice”

Tjedan dobre dječje knjige

Obilježili smo još jedan važan tjedan u ovom mjesecu, „Tjedan dobre dječje knjige”. Kako bismo širili ideju o važnosti pisane riječi,  djeca su donosila svoje najdraže slikovnice od kuće te su ih zajednički čitala i ilustrirala. Tako su „Bubamare“ upoznale nove slikovnice, a vjerujemo da će mnogi od njih i nakon ovog tjedna nastaviti s navikom čitanja kod kuće.

Potaknute ovom akcijom „Sovice“ su samoinicijativno donosile slikovnice u vrtić. Bila je to prilika da upoznaju basne koje su djeci iznimno zanimljive jer govore o  životinjama s ljudskim osobinama, a završavaju poukom. „Rožice“ su tijekom ovog perioda listale slikovnice i čitale priče za djecu koje obrađuju emocionalno prožete situacije pa vam preporučuju pročitati „Nezadovoljnu bubamaru“, „Ježek i Jožek“ te „ Mrav dobra srca“. „Leptirići“ su se u sklopu projekta PROMEHS bavili slikovnicama koje prenose ideju nenasilnog rješavanja sukoba i potiču osobnu odgovornost  za svoje odluke.

Unatoč epidemiološkim mjerama, povremeno smo ostvarili suradnju s lokalnom zajednicom te ovom prilikom zahvaljujemo Brodogradilištu „Viktor Lenac“ na donaciji velikog šatora i stola za igru majstora koja je obogatila naš prostor za druženje i igru djece.

Prenijeli smo vam samo dio naših aktivnosti u proteklom mjesecu. Ako vas interesira što se u zbiva u našim skupinama, novosti možete pratiti na web stranici vrtića. Nadamo se da ćemo uskoro opet otvoriti vrata vrtića i svojim aktivnostima ponovno aktivno sudjelovati u javnom životu Kostrene.