KostrenaKreativaOpćina - prijatelj djece

Oda Kostreni bojom i kistom

Večeras je u holu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji otvorena izložba radova Velog i Mićeg pinela zanimljivog naziva O (da) Kostrena.

I doista je to bila oda Kostreni, iskazana bojom i kistom, pretočena na platno, u radove članova Udruge Veli pinel i polaznika radionica Mićeg pinela koji djeluje u okviru udruge pod stručnim vodstvom mag.lik.ped. Edija Gustina.

Otvorenje izložbe vodila je podpredsjednica Udruge Veli pinel Helena Šalomon. U svojem obraćanju prenijela je čestitku predsjednice udruge Ankice Bijelić koja je čestitala Općini Kostrena tridesetu obljetnicu i zahvalila na podršci aktivnostima udruge:

Desetljeća prolaze od nastanka Općine Kostrena, već su tri, a kao da se dogodilo jučer. Paralelno su se rađale mnogobrojne radionice, kasnije Udruge, među kojima i naša, Veli i Mići pinel Kostrena. Vrijeme brzo prolazi, Općina slavi jubileje, a Veli pinel se predstavlja širom Lijepe nase i izvan nje. Najčešća tema mnogih međunarodnih likovnih kolonija i izložbi je Kostrena kao simbol pomorstva i mora, u kojima je sakupljeno sve ono što je lijepo u Kostreni i sve ono što povezuje ovaj naš kraj sa svijetom!

Otvorenje izložbe inspirirane Kostrenom nije propustio ni kostrenski načelnik Dražen Vranić koji je zahvalio članovima udruge što svojim radom doprinose društvenom i kulturnom razvoju Kostrene i promiču njezino ime i ugled daleko izvan granica.

Stručni voditelj Mićeg pinela Edi Gustin  poziv na izložbu radova djece u dobi od 6 do 13 godina uputio je kroz priču o bojama i njihovom utjecaju na naš život i raspoloženje:

U današnjem svijetu u kojem živimo i koji neprestano pred nas postavlja mnoge izazove, možda nam ponajviše treba čarolije. Ako se poslužimo bojama, vidjeti ćemo da su one zapravo svuda oko nas i u nama. Boje su snažno oruđe za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže. No, unatoč tome, izgleda da toga nismo svjesni. Boje su ugodne oku i djeca ih kao i mi biraju ovisno o sklonostima i okolnostima. Također, možemo ih gledati kao učinkovit i svima dostupan medij za podizanje kvalitete života. Na radionicama Mićeg pinela učimo se služiti tim alatom. Slikanjem možemo popraviti raspoloženje, potaknuti akciju ili omogućiti opuštanje. Trudimo se postići onu vrstu energije koja nam u tom trenutku nedostaje, možemo si pomoći pri ostvarenju zadanih ciljeva. Uživajte u slikama i okružite se bojama koje su vam potrebne u tom trenutku.

Izložba obuhvaća 21 rad polaznika radionica Mićeg pinela i 28 radova odraslih članova udruge koji su nastajali u posljednja tri mjeseca, a moći će se pogledati do kraja godine.