Kultura

Odobrena sredstva za projekt “Povežimo se baštinom”

Gradovima i općinama koje čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodijeljeno je 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Povežimo se baštinom“.

Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, i to revitalizacijom 12 lokacija te izgradnjom jednog novog objekta. Planirane aktivnosti su karakteristične za svako lokalno područje koje međusobno čine integralni proizvod kulturne ponude, čija je glavna poruka – prezentacija bogatstva raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta Urbane aglomeracije Rijeka.

Glavni interpretacijski centar nalazit će se u Rijeci, u prizemlju Filodrammatice, gdje se sada nalazi odjel Gradske knjižnice Rijeka. Novi kulturno-turistički centar služit će kao mjesto na kojem će posjetitelji  moći dobiti informacije o kulturnoj baštini svih ostalih gradova i općina.

Kroz projekt “Povežimo se baštinom”, u Kostreni će se obnoviti zgrada bivše škole u Sv. Barbari koja će postati mjesto interpretacije povijesti očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine. Kuća kostrenskih pomoraca  na suvremen će način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo.

Osim Kuće kostrenskih pomoraca u Kostreni, projekt obuhvaća i adaptaciju Kuće lovranskega guca u Lovranu, obnovu trga Zrinski u Kraljevici, izgradnju i opremanje Kuće halubajskega zvončara na Viškovu, revitalizaciju Ville Angioline u Opatiji, revitalizaciju kaštela Gradina u Klani te revitalizaciju kaštela Grobnik na Čavlima. Na području Mošćeničke Drage provest će se tri projekta: rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića; otvaranje mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun te revitalizacija kaštela u Mošćenicama. Grad Kastav je osmislio dva projekta. Jedan se odnosi na konzervaciju i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ, a drugi na sanaciju trga Lokvina.

Projektom će cijeli prostor Urbane aglomeracije Rijeka postati atraktivniji građanima, posjetiteljima i poduzetnicima. Planirano unapređenje kulturne baštine i njenih infrastrukturnih dijelova kroz ovaj projekt doprinijet će u konačnici unaprjeđenju turističke ponude i povećanju zapošljavanja u djelatnostima vezanim uz turizam.

Odlukom o financiranju Gradu Rijeci je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izravno dodijelilo 36.369.926,74 HRK bespovratnih sredstava za financiranje strateškog projekta. Projekt je prijavljen na Poziv postupkom izravne dodjele u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Ukupna vrijednost projekta je 76.328.201,95 HRK, od čega su bespovratna sredstva 36.369.926,74 HRK, a ostatak predstavljaju vlastita sredstva.