COVID-19InformacijeKostrena

Održan sastanak Stožera civilne zaštite Općine Kostrena – porast broja aktivnih slučajeva zaraze na području Kostrene

Nakon višednevnog uzastopnog rasta broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Kostrene koji je premašio sve dosadašnje brojke od početka pandemije, jučer je održan sastanak Stožera civilne zaštite Općine Kostrena. Uz članove Stožera, sastanku su prisustvovali i predstavnici škole, vrtića, liječnice Doma zdravlja Kostrena kao i epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Popuštanjem nekih od mjera kojima su omogućene sportske aktivnosti,  nastava za sve učenike kao i rad ugostiteljskih objekata u otvorenim prostorima, još je veći naglasak na osobnoj odgovornosti pojedinca i važnosti da osvijestimo osobnu ulogu u prevenciji širenja zaraze. Mjere se u kolektivima sustavno provode, međutim problem su privatna druženja i opuštanje. Pored novih sojeva koronavirusa koji se brže i lakše šire, ovako drastično povećanje broja aktivnih slučajeva na području Kostrene i Primorsko-goranske županije, proizlazi prvenstveno iz nepridržavanja propisanih mjera, prije svega radi okupljanja većeg broja osoba na privatnim zabavama i obiteljskim druženjima uz nepridržavanje mjera fizičke distance i korištenja zaštitnih maskica. Uočen je i problem kršenja mjera samoizolacije kod pacijenata sa blažom kliničkom slikom kao i aktivnosti osoba kod kojih postoji sumnja na COVID-19 u periodu od testiranja do dobivanja rezultata.

Svi okupljeni uputili su apel mještanima Kostrene za pojačanu osobnu odgovornost, s molbom da ozbiljno shvate situaciju i rizik od mogućeg početka trećeg vala. Procjepljivanje ne ide planiranom dinamikom stoga je najvažnije pridržavati se nužnih epidemioloških mjera i biti odgovoran prema svojem zdravlju, zdravlju svoje obitelji i šire zajednice. Svojim ponašanjem utječemo ne samo na zdravstvenu nego i na sve težu gospodarsku situaciju i usporavamo povratak uobičajenim društvenim aktivnostima koje nam svima nedostaju.