KostrenaKultura

Održana jubilarna 20. Međunarodna umjetnička kolonija „Kostrena 2023.“

Drugi vikend za redom u Kostreni je bio rezerviran za umjetnost – Likovna udruga Veli pinel održala je 20. Međunarodnu umjetničku koloniju „Kostrena 2023.“


Ovo je vjerojatno posljednji put da je kolonija održana na Trgu Sv. Barbare budući da se Likovna udruga Veli pinel uskoro seli u nove prostorije u Kostreni.

Na koloniji su sudjelovala 72  umjetnika, amatera i profesionalaca iz Hrvatske. U jutarnjim je satima započeo Ex tempore pa su umjetnici cijeli dan stvarali svoja umjetnička djela inspirirana većinom morem.

Svaki sudionik mogao je prijaviti dva gotova rada i dva rada za ex tempore. Shodno tome su podijeljene nagrade: za gotov rad profesionalaca 300 eura, a za amatere 200 eura, te isto tako za Ex tempore. Nagrade je osigurala Općina Kostrena u čijem vlasništvu su i ostali nagrađeni radovi.

Stručni žiri jubilarne kolonije činili su Edi Gustin,  Domagoj Barić i Nenad Petronio.

Jednoglasnom odlukom nagrađeni su:
– u kategoriji profesionalaca: za gotov rad Željan Pavić s radom „Plava“, a za Ex tempore Kristina Kinkela Valčić
– za gotov rad amatera nagrađena je Mira Poklepović s radom „Jedrilice“, a za Ex tempore Ankica Bijelić za rad „Svežanj“.

Ovom prilikom predsjednica udruge Veli pinel Ankica Bijelić uručila je za poklon i prekrasne slike za ravnateljicu Centra kulture Kostrena Borku Reljac i načelnika Općine Dražena Vranića.

U subotu su održane aktivnosti za djecu pa su se tako najmlađi mogli kreativno izraziti putem slikanja, nakon čega su se družili uz igraonicu i glazbeni program.

No, da im nije dovoljan samo jedan dan za kreativno izražavanje pokazala je mlada polaznica dječje radionice Ada Džomba koja se pridružila starijim kolegama na likovnoj koloniji te sudjelovala s čak tri rada čime je pokazala da Veli pinel očekuje svjetla budućnost i da neki novi klinci stižu.