KostrenaSport

Održana prestižna regata u Monacu – Galebaši u Kostrenu donijeli broncu

Od 10. do 14. siječnja, mladi Galebovi jedriličari sudjelovali su na prestižnom jedriličarskom natjecanju Monaco Optimist Team Race s kojeg su se u Kostrenu vratili s odličnim ukupnim 3 mjestom.

Tijekom jedanaest godina održavanja Monaco Team Race nametnula se kao jedna od najprestižnijih team race regata u kalendaru koja okuplja ponajbolje mlade jedriličare iz cijelog svijeta pa je i pravo mjesto za odmjeriti snage s konkurencijom, tim više jer su na ovogodišnjem natjecanju nastupile i druge hrvatske ekipe.

U Galebovom timu jedrili su Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca, na čelu s trenerom Dariom Klibom.

Timsko jedrenje zahtijeva opsežniju pripremu jedriličara koji moraju biti timski igrači i biti usmjereni na zajednički rezultat. Četveročlane ekipe iz svake nacije jedre protiv ostalih momčadi, a na kraju najbolji prolaze u četvrtfinale, a zatim u polufinale i  finale.

Imajući u vidu konkurenciju, osvajanje bronce izniman je uspjeh, no u Galebovoj ekipi ipak  postoji žal što zbog nedostatka vjetra nisu dobili priliku ući i u borbu za zlato.

Nažalost, ove godine nije bilo dovoljno vjetra, a kada su uvjeti takvi i najmanje greška se plaća. Mi smo tako ostali zakinuti za borbu za ukupnu pobjedu zbog poraza od Turaka, odmah prvog dana natjecanja. Međutim, ja sam zadovoljan kako je ekipa iz dan u dan rasla i na kraju pokazala u borbi za broncu da ima kvalitete za ozbiljne dvoboje, rekao je Galebov trener Dario Kliba.

Sponzor koji je omogućio odlazak na regatu je ekološka inicijativa BACKTOBLU.

U listopadu će se u Monacu održati europsko prvenstvo u timskom jedrenju na kojem se u Galebu nadaju da će upravo njihovi jedriličari predstavljati Hrvatsku.