Kostrena

Općina Kostrena uspješna u povlačenju bespovratnih sredstava

Iako je Kostrena općina s najvišim indeksom razvijenosti u državi, ističe se i kao primjer uspješnog povlačenja bespovratnih europskih sredstava.

U posljednjih nekoliko godina u Kostreni su realizirani brojni infrastrukturni projekti, a zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima, realizirani su uz značajno smanjenje udjela vlastitih proračunskih sredstava.

Maksimalan iznos potpore od čak 6,1 milijuna eura Kostrena je dobila za projekt Centra za starije osobe koji će utjecati na povećanje kvalitete institucionalne skrbi na području naše županije. Gotovo 500 tisuća eura dobiveno je za izgradnju novog vrtića u Pavekima, čime će se osigurati kvalitetna predškolska skrb za najmlađe članove zajednice.

Uz to, također zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima provedena je i energetska obnova postojećeg dječjeg vrtića, pridonoseći tako održivom razvoju i smanjenju troškova energije.

Vrijedi podsjetiti da je uz sufinanciranje europskim bespovratnim sredstvima izgrađeno reciklažno dvorište, otvorena Kuća kostrenskih pomoraca, opremljena Narodna čitaonica u Sv. Luciji i povećana njezina pristupačnost, kao i još čitav niz manjih i većih projekata na dobrobit zajednice.

I sportski kompleks u Žuknici također je tijekom posljednjih godina obnovljen uz značajna bespovratna sredstva čime je dobivena sigurnija i modernija sportska infrastruktura što će sada zaokružiti energetska obnova zgrade i uvođenje obnovljivih izvora energije uz povećanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Za tu je namjenu ostvarena potpora od približno 600 tisuća eura, a dodatna sredstva u iznosu od gotovo 150 tisuća eura dobivena su i za provedenu rekonstrukciju malog pomoćnog igrališta.

Navedeni projekti predstavljaju konkretan dokaz posvećenosti djelatnika općinske uprave unaprjeđenju života u lokalnoj zajednici.