KostrenaŠkola

OŠ Kostrena dobila dijamantni status Ekoškole

Prije 14 godina OŠ Kostrena dobila je međunarodni status Ekoškole, a ove je godine dodjelom dijamantnog statusa pokazala važnost kontinuiranog ulaganja u odgoj i obrazovanje za ekološki i održiv razvoj.

Posljednjeg nastavnog dana, 21. lipnja svečano je podignuta zelena zastava u dvorištu OŠ Kostrena, a dok su učenici 7. razreda Tara Dobrić i Antonio Ivanda podizali zastavu, okupljeno mnoštvo radosno je sa zborom pjevalo školsku himnu. Bio je to simboličan i svečan završetak uspješne nastavne godine: zelena zastava znak je kontinuiranog ekološkog odgoja i projekata usmjerenih na održiv razvoj.

Svi su učenici svečano obilježili posljednji nastavni dan – svečano podizanje zelene zastave

Međunarodne Ekoškole program su osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići i učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Program je razvijen u sklopu rada Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) i počeo se provoditi 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas se sustav Ekoškola provodi u više od 70 država svijeta koje povezuju više od 60 000 škola, a nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj jest Udruga Lijepa Naša.

Osnovna škola Kostrena sudjeluje i provodi projekte kampanje Za manje otpada – Litter Less Campaign, energetsku učinkovitost kojom će se iz fondova EU osigurati sredstva za energetsku obnovu zgrade u suradnji s Općinom Kostrena, kontinuirano surađuje s Udrugom Eko regija Kostrena te dosljedno nastoji poticati odgoj za održiv razvoj.

Koordinatorica programa u školi je profesorica Biologije Ana Grbčić koju se često može vidjeti s lopatom i grabljama – naime, u školskom se vrtu naveliko sadi. – Učenici vole raditi u vrtu i nije im problem zaprljati ruke zemljom. Iskustvo sijanja, sađenja i njegovanja biljaka predstavlja im zadovoljstvo i pronalaze radost u poljoprivrednim radovima. – zaključuje prof. Ana Grbčić ističući kako upravo takav iskustveni način poučavanja daje najbolje rezultate.

Tijekom 2021./2022. godine učenici su bojali i zaštitili vrtne gredice, nabavili kompostere i vrtni alat, izradili hotel za kukce te nabavili sjeme autohtonih i starih sorti povrća. Dok je sjeme nicalo u zatvorenom prostoru, učenici su vrtove pripremili za sadnju te presadili mladice i malčirali. – Aktivnim djelovanjem u svrhu poboljšanja kvalitete života i to kroz konkretan rad u povrtnjaku, razvija se kreativno i kritičko mišljenje, znanje i ekološka svijest te potreba za očuvanjem okoliša i razvijanjem pravilnog odnosa prema prirodi i živim bićima. Današnji status dijamantne Ekoškole znak je kontinuiteta i potvrda da generacije i generacije naših učenika imaju dobre temelje brige za okoliš. – objasnila je ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan napominjući kako je ovo priznanje ujedno rezultat odlične suradnje s Općinom Kostrena te svim kostrenskim ustanovama i udrugama. Uz zelenu zastavu naša je škola dobila i povelju Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i pravo na logo kojim svoj status mogu i medijski promovirati u Hrvatskoj i svijetu.

Status Ekoškole prestižno je međunarodno priznanje koje se svake druge godine obnavlja i pritom škola iscrpnom dokumentacijom dokazuje je li u provedbi programa produbila i proširila odgoj i obrazovanje orijentirano prema budućnosti i razvijanju osobne odgovornosti prema budućim generacijama, što je preduvjet za stvaranje društva temeljenoga na održivome razvoju.