KostrenaŠkola

OŠ Kostrena proslavila Dan škole i 15 godina rada

Na blagdan sv. Lucije, jedne od triju kostrenskih zaštitnica, Osnovna škola Kostrena proslavila je Dan škole i 15. obljetnicu rada kao samostalna osnovna škola.

To su učinili kratkim filmom o svojoj povijesti, zanimljivom slikovnicom koju su izradili učenici, ali i vrijednim projektima u čijoj su realizaciji sudjelovale Općina Kostrena, Primorsko-goranska županija i INA. Riječ je o senzornom kabinetu i učionici na otvorenom, a školska knjižnica dobila je na dar i vrijednu zbirku knjiga gospodina dr.sc. Vjekoslava Bakašuna. Nastupom zbora, recitacijama i predstavljanjima  svojih radova i projekata, svečanost su na najljepši način zaokružili učenici!

Svečana sjednica učiteljskog vijeća bila je prigoda za osvrt na osnivanje i rad škole u proteklih 15 godina o kojem su govorile ravnateljica škole Adriana Glavan te u ime Primorsko- goranske županije kao osnivača škole pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje i izaslanica župana mr. sc. Edita Stilin koja je u svojem govoru istaknula: – Pozitivna energija koja se osjeti pri samom ulasku u ovu školu ne bi bila moguća bez truda i zalaganja djelatnika kojima ovom prilikom u ime župana Zlatka Komadine i Primorsko-goranske županije kao osnivača škole te u svoje osobno od srca čestitam! Osnovna škola Kostrena jedna je od najuspješnijih, a to je rezultat odlične suradnje nas osnivača i škole, ali i suradnje s lokalnom zajednicom, prije svega Općinom Kostrena koja ulaže velika sredstva u odgoj i obrazovanje djece i mladih, svjesna da su oni njezina budućnost.

Općina Kostrena pouzdan je partner u svim projektima koji doprinose povećanju kvalitete rada pa je tako prepoznala vrijednost i važnost opremanja kabineta za senzornu integraciju učenika u kojem će se provoditi programi za osjetno – poticajni odgoj i obrazovanje djece osnovnoškolske dobi s naglaskom na važnost osjetne stimulacije za proces učenja i ponašanje kod djece urednog razvoja i kod djece s teškoćama u razvoju.

S velikim veseljem pratimo i podupiremo aktivnosti škole, jer bez obzira što nismo osnivači, u nju idu naša djeca kojima želimo osigurati što bolje uvjete rada i boravka u školi. Drago mi je da škola i njezini djelatnici neprestano promišljaju i predlažu nove projekte kojima će podignuti obrazovne standarde na višu razinu i na tome im se od srca zahvaljujem. Čestitam vam vrijedan jubilej i želim puno uspjeha u radu, još puno novih zanimljivih projekata i svima vama i vašim obiteljima sretne i zdrave nadolazeće blagdane! – rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

U slijedećoj fazi, planira se opremiti i Snoezelen soba, poseban oblik multisenzornog prostora koji korisnicima pruža sigurno okruženje i potiče ih na interakciju s okolinom.

Važnost i obrazovne mogućnosti prostora za učenje na otvorenom prepoznala je INA i pružila potporu realizaciji projekta kroz koji će se učenici moći izravno povezati s prirodom i učiti temeljem iskustava.  – INA posebnu pozornost i brigu pridaje upravo djeci i mladima. Veseli nas kada možemo pomoći u realizaciji kreativnih ideja kao što je učionica na otvorenom. Školski okoliš mjesto je stjecanja znanja i vještina, ali i usvajanja načela održivog razvoja i interesa za okoliš, a što je također jedna od smjernica INA-inog poslovanja. – istaknula je u svojem govoru Lovorka Lučić, direktorica Ljudskih resursa za Rafinerije i marketing.

Od 2011. godine u OŠ Kostrena provodi se projekt „Učenici pisci“, specifičan oblik interdisciplinarnog podučavanja i međukulturnog dijaloga kroz koji učenici pod mentorstvom knjižničarke dr. sc. Korine Udine stječu znanja o tome kako nastaje književno djelo i kako izgleda put od autorove ideje do čitatelja, usvajajući znanja o pisanju, ilustriranju i predstavljanju djela. Ovoga puta predstavili su svoju četvrtu slikovnicu čija je glavna tema ljubav prema životinjama i njegovanje prijateljstva, a posebnost su slikovnice ilustracije izrađene na recikliranom papiru starih knjiga i časopisa.

Učenici članovi Knjižnog čitalačkog kluba osmislili su idejno rješenje ovogodišnjeg školskog suvenira – bijelog kišobrana s motivima Kostrene i vedrih dječjih lica kao neupitnih simbola nade i optimističnog pogleda u budućnost, dara koji su sa sobom ponijeli svi uzvanici.

Svečana sjednica zaključena je zahvalom ravnateljice Adriane Glavan dr. Nataši Dragaš Zubalj za brigu i požrtvovnost koju svakodnevno neumorno iskazuje kao školska liječnica u izazovnom vremenu pandemije, osnivaču Primorsko-goranskoj županiji na svim ulaganjima u stvaranje uvjeta obrazovanja po najvišim pedagoškim standardima, Općini Kostrena na ulaganjima u kvalitetu rada i boravka u školi te INA-i za podršku školskim projektima. Osobitu zahvalu uputila je prvoj, umirovljenoj ravnateljici prof. Biserki Miškulin kao i svim djelatnicima škole za predanost kojom obavljaju svoj posao i izniman doprinos u radu i životu škole.

Učenik 2. b razreda Ivano Klarić recitalom “Cjelodnevac” oduševio je uzvanike