KostrenaOpćina - prijatelj djeceŠkola

Oskar znanja za našu mještanku Kiaru Baričević

Oskar znanja dodjeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te za osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima. Ove je godine Oskar znanja stigao i u Kostrenu, a osvojila ga je Kiara Baričević.

Kiara Barčević završila je 6.B razred Osnovne škole Kostrena, a paralelno s time i 3. razred klasičnog baleta u Osnovnoj školi za suvremeni ples i klasični balet pri OŠ Vežica. Osim što je šesti razred završila kao izvrsna učenica, za uspjeh u baletu sa svojim je razredom osvojila Oskar znanja.

Nastup Kiarinog 3. razreda Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Kiara se baletom bavi već šest godina. Njen dan započinje u OŠ Kostrena gdje boravi na nastavi do 13 ili 14 sati, a večernji termini rezervirani su za treninge plesa.

– Balet imam svaki dan navečer od 19:30 do 21 sat. Utorkom imam i ranije. Srijedom učim svirati klavir jer se u sklopu škole mora pohađati klavir. Petkom imam i Povijesne plesove koji su isto dio obavezne nastave, priča nam Kiara koja dodaje da joj nije naporan takav tempo budući da se već navikla, a i voli balet.

Plesom se bavi i Kiarina mlađa sestra Paola koja je ove godine završila predškolski program baleta i prvi razred OŠ Kostrena.

– Uglavnom se naša uloga svodi na vožnju i tu se gubi najviše vremena. Ja sam pomorac i kad sam doma ja se brinem o tome. Ali kad sam na brodu sve padne na mamu. Kiarina sestra isto pleše balet i to najčešće nije u isto vrijeme. Uglavnom smo na relaciji Kostrena – Vežica. Uskaču i nona, teta, nonići iz Šmrike dođu ponekad samo zato da ih voze, kaže nam tata Damir.

Tata Damir, Kiara, Paola i mama Kristina Baričević

Mama Kristina profesorica je engleskog jezika u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci. Uz svoj posao koji je sam po sebi zahtijevan, uspijeva uskladiti sve obaveze.

– Ima lakših i težih dana kao i u svačijem životu. Nastojimo odrediti prioritete na dnevnoj bazi i u tjednu. Ali uspijeva se uz činjenicu da nju to usrećuje pa nije ništa teško učiniti s naše strane roditelja i nonića.

Škola baleta sastoji se od predškolskog programa i pet razreda osnovne škole. Ponekad se razred i ponavlja kako bi se znanje i iskustvo utvrdilo. Kiara je tako, zbog pandemije uzrokovane korona virusom i nastave koja se tada odvijala online, dva puta pohađala prvi razred, a sve kako bi se tijelo pripremilo na idući korak u baletu.

No, roditelji nam kažu da balet možda i nije najveća Kiarina strast, već da je to knjiga. Kiara obožava čitanje, a navodi kako joj je znanstvena fantastika najdraža tematika. Uz to, piše i priče.

– Nama je na kraju najbitnije da ona ne zaboravi biti dijete. Primjerice jučer je Kiarin razred iz Kostrene imao planirani izlet u Istru i planirani povratak je bio u kasnim popodnevnim satima. Kiara je imala probu u 3 popodne. Jedno je trebalo otpasti. Ali Kiara je otišla na izlet, a ja sam otišao u Istru po nju da je dovezem u 3 sata na balet. Jednostavno takve stvari joj je ne želimo uskratiti. Meni je to najvažnije, da uživa s prijateljima i bavi se onim što voli, zaključuje tata Damir.

Dodjela nagrada Oskar znanja održan je na Zagrebačkom velesajmu gdje je više od 400 učenika iz cijele Hrvatske zajedno sa svojim mentorima primilo ovo priznanje izvrsnosti.
Kiara je Oskara primila sa svojim trećim razredom Osnovne škole za suvremeni ples i klasični balet pri OŠ Vežica uz mentorstvo profesorice Alene Medič, za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju održanom u Velikoj Gorici u travnju ove godine.

– Osvojili smo na županijskom natjecanju prvo mjesto u svojoj kategoriji. Zatim i na državnom, a bili smo i na međunarodnom natjecanju u Sloveniji i tamo smo bili drugi. Za županijsko smo morali pokazati što inače radimo na baletu, a za državno smo morali pripremiti svi skupa koreografiju, objasnila nam je Kiara.

Iako ovo nije Kiarino prvo priznanje za upornost i svestranost, za sada je najveće. Vjerujemo da ovu mladu, marljivu, svestranu i upornu djevojčicu čeka izuzetno svijetla budućnost koji god pravac odabrala.

– Nama je bitan taj put i marljivi rad, a nagrada je više simbolična. Nismo fokusirani na nagrade i mjesta. Želimo da Kiara ustraje, bude marljiva i da napreduje, a ovo drugo dođe samo po sebi i uvijek nam je drago, završava mama Kristina.