Kostrena

Otkazana Kostrenska noć i Kostrena Food Truck Festival

U skladu s preporukom Ministarstva turizma i sporta kojom su turističke zajednice pozvane da svojim djelovanjem doprinesu očuvanju povoljne epidemiološke situacije i nastavku uspješne i sigurne turističke sezone, Turistička zajednica općine Kostrena otkazuje održavanje dijela programa Kostrenskog leta planiranih za kraj srpnja i početak kolovoza.

Kako bi se izbjeglo nekontrolirano okupljanje na manifestacijama na kojima je otežano provođenje propisanih mjera, posebno održavanje fizičke distance, Turistička zajednica općine Kostrena otkazuje Kostrensku noć koja se uz nastup grupe Magazin i prateće programe kostrenskih ugostitelja trebala održati 24. srpnja. Nadalje se otkazuje i Kostrena Food Truck Festival planiran za period od 24. srpnja do 1. kolovoza kao i Večer klapa u Žurkovu najavljena za 6. kolovoza, a slijedom navedene preporuke Turistička zajednica neće biti u mogućnosti podržavati niti sufinancirati programe kojima se potiče nekontrolirano okupljanje.

Ministarstvo turizma i sporta je početkom godine pokrenulo projekt Safe stay in Croatia kojem je cilj očuvanje sigurnosti i zdravlja posjetitelja te svih djelatnika u turizmu. Ministarstvo je također osiguralo 20 milijuna kuna za nabavku brzih antigenskih testova namijenjenih turistima. Testovi će u narednim danima biti distribuirani županijskim zavodima za javno zdravstvo, a kako bi ostvarili mogućnost testiranja po subvencioniranoj cijeni turisti će morati predočiti dokaz o ostvarenom noćenju u Republici Hrvatskoj (potvrdu sustava eVisitor).

Osim preporuke Ministarstva turizma, u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka 12. pa sve do 31. srpnja na snazi su nove mjere koje u primjenu uvode COVID potvrde za sva okupljanja s više od 20 uzvanika i za sve profesionalne izvedbe čemu će se morati prilagoditi i organizatori svih ostalih programa u okviru Kostrenskog leta.

– Uslijed tih novonastalih okolnosti vjerujemo da će i dio ugostitelja odustati od organizacije planiranih koncerata pa u ovom času ne znamo sa sigurnošću što će se od planiranog programa Kostrenskog leta održati – rekla je Belma Džomba, direktorica Turističke zajednice općine Kostrena.

Centar kulture Kostrena u čijoj su organizaciji programi u kulturi, odlučio je nastaviti s organizacijom  planiranih događanja u prilagođenom formatu i uz poštivanje propisanih mjera. Tako će već ovog četvrtka, 15. srpnja na brodu tvrtke Dezinsekcija zaploviti koncert Nikoline Tomljanović, a 22. srpnja PachaMama Street Connection pa će posjetitelji kostrenskih plaža osim u kupanju moći uživati i u dobroj glazbi.

Posjetitelje koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, u subotu 17. srpnja u 21 sat na Trgu Sv. Barbare očekuje popularna monodrama Münchhausen. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti putem sustava mojekarte.hr ili 30 minuta prije početka predstave na blagajni na Trgu Sv. Barbare.

Predstava Münchhausen prvo je kostrensko događanje certificirano na platformi Sigurna okupljanja na kojoj se evidentiraju profesionalne umjetničke izvedbe, kulturni programi i manifestacije, koje se organiziraju u skladu s važećim odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, te odgovarajućim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.