KostrenaKultura

Otvorena izložba Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića – “Svaki od ovih predmet nosi svoju težinu”

U novouređenom prostoru Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Barbari otvorena je izložba dokumenata, brodskih isprava i dnevnika pod nazivom “Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića”.

Nakon što je u prosincu svoja vrata otvorila Kuća kostrenskih pomoraca, čast da prvi postavi izložbu u novouređenom prostoru Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Barbari pripala je strastvenom kolekcionaru i rizničaru kostrenske povijesti Igoru Stipanoviću.

Iz obitelji Stipanović ovdje je danas izložen dio bogate obiteljske zbirke pomorskih isprava, brodskih dnevnika, pomorskih knjiga, karata i slika. Svaki od ovih predmeta nosi svoju težinu… Možda mogu izdvojiti pomorske karte iz 1818. gdje meridijan prolazi kroz Pariz, za razliku od današnjih na kojima prolazi kroz London, podijelio je s nama g. Stipanović samo jednu u “moru” vrlo zanimljivih i važnih činjenica o pomorstvu.

Najstariji dokument koji se može vidjeti na izložbi datira iz davne 1578. godine, a radi se o molbi velečasnog Plešiću grofu Nikoli Zrinskom da mu da na korištenje zemljište, odnosno sjenokošu u Plešićima u Sv. Luciji. Iako ovo nije pomorska isprava, za razliku od svih ostalih izloženih dokumenata, najstariji je dokument u posjedu obitelji Stipanović i samim time ima veliku vrijednost te zasluženo mjesto na ovoj izložbi.

Igor Stipanović tijekom uređenja Kuće kostrenskih pomoraca dao je svoj veliki doprinos stalnom postavu Kuće, na čemu mu se i ovom prilikom zahvalila ravnateljica Centra kulture Kostrena, Borka Reljac. Istaknimo i kako je Stipanović 2023. godine dobio je nagradu za životno djelo Općine Kostrena za svekoliki doprinos društvenom i kulturnom životu Kostrene.

Izložbu “Iz arhiva obitelji Igora Stipanovića” moguće je pogledati do petka, 23. veljače, od 17 do 20 sati.