KostrenaSport

Otvoreno novo pomoćno igralište i 44. Memorijalni nogometni turinir Egon Polić

Otvorenje novog pomoćnog igrališta na koje su se odazvali brojni uzvanici, bio je najbolji uvod u 44. izdanje Memorijalnog nogometnog turnira Egon Polić, jednog od najdugovječnijih hrvatskih turnira za mlađe uzraste.

Nogomet se u Kostreni igra već čitavo stoljeće pa je izgradnja novog igrališta završena baš u pravo vrijeme, u godini obilježavanja velike obljetnice. Osim poboljšanja uvjeta treniranja i sportskog razvoja NK Pomorac 1921, stvoreni su preduvjeti i za odigravanje službenih nogometnih natjecanja svih kategorija i uzrasta.

Uoči početka turnira predstavljen je projekt rekonstrukcije pomoćnog igrališta, a prigodnim govorima obratili su se ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta dr.sc. Krešimir Šamija, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, predsjednik Organizacijskog odbora proslave stote obljetnice nogometa dr.sc. Vjekoslav Bakašun predsjednik Nogometnog kluba Pomorac 1921 Mario Sintić.

Svi oni istaknuli su značaj ulaganja u sportsku infrastrukturu i i razvoj omladinskog pogona iz kojeg će stasati neke nove generacije uspješnih nogometaša koji će pronositi ime Hrvatske diljem svijeta.

Projekt rekonstrukcije obuhvatio je proširenje pomoćnog igrališta, postavljanje nove umjetne trave uz ishođenje FIFA QUALITY PRO certifikata kao i povećanje dimenzija terena s 99,10 x 61,60 m na dimenziju 106 x 72 m. Igralište je dobilo novu rasvjetu po najvišim standardima, ogradu sa zaštitnom gumenom spužvom na svim stupovima oko igrališta, novu tribinu na istočnom dijelu kao i svu potrebnu opremu (golove, klupu za rezervne igrače i suce, korner zastavice i sl). Rekonstrukcijom je obuhvaćena i izvedba potpornih zidova igrališta i oborinske odvodnje kao i prilazni put za interventna vozila na sjevernoj strani igrališta.

Ukupno ulaganje u konačnici iznosi 8 milijuna kuna što je najveće ulaganje u Žuknicu u posljednjih dvadeset godina. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Općina Kostrena te prijavila projekt na natječaj Ministarstva turizma i sporta putem kojeg je dobiveno 450 tisuća kuna.

U sklopu radova na rekonstrukciji pomoćnog igrališta, izvedeni su iskopi i za postavljanje oborinske odvodnje i ugradnju novoga sustava navodnjavanja na glavnom igralištu. Riječ je o dionicima ispod centralne tribine te uz istočni rub terena, ukupne dužine 200 metara gdje će do kraja godine biti postavljena nova umjetna trava.

Ovime nije završen plan ulaganja u kostrenski nogometni stadion. Prijavom na natječaj Lokalne akcijske grupe (LAG) Vinodol, osigurano je 200 tisuća kuna za rekonstrukciju malog pomoćnog igrališta na kojem bi se postavila nova umjetna trava, ograda i oprema. Pripremljen je i projekt povećanja energetske učinkovitosti zgrade nogometnog stadiona koji predviđa obnovu vanjske ovojnice zgrade, zamjenu kompletne stolarije, rekonstrukciju krovišta, ugradnju dizalice topline i solarne elektrane na krovu zgrade.