KostrenaRoditeljski kutak

“Otvori oči” za važnost osjetila vida

Projekt Udruge … i djeci s ljubavlju pod imenom “Želim vježbati vid” nizom edukativnih aktivnosti nastoji senzibilizirati javnost o važnosti prevencije vida.

– Nacionalni projekt “Želimo vježbati vid” višegodišnjim projektnim aktivnostima utječe na promjenu svijesti javnosti prema slabovidnim osobama. Krajnji je cilj projekta opremanje i otvaranje kabineta/odjela za rehabilitaciju i preglede vida za djecu u Rijeci, koji uključuje stručnu podršku i mobilni tim. Uz to, radit će se i  na senzibilizaciji opće i stručne javnosti za izuzetno važnu ranu intervenciju, ne samo na lokalnoj, već i na razini cijele Hrvatske. – objašnjava predsjednica Udruge …i djeci s ljubavlju Livia Mjeda.

 

Općina Kostrena, čija je zaštitnica i sveta Lucija – zaštitnica vida, prepoznala je i podržala projektnu aktivnost “Otvori oči” kojom se nakon gledanja edukativnog animiranog filma usmjerenim razgovorom detektiraju oštećenja vida. Film je namijenjen djeci od šeste do jedanaeste godine, a u suradnji s OŠ Kostrena učenicima će se dijeliti i brošure u kojima se ističe važnost rane intervencije.

U sklopu projekta “Želim vježbati vid” održane su donatorskih večeri, izrađeni kalendari te druge promotivne aktivnosti u kojima su sudjelovale poznate sportašice poput Katarine Ježić, Sanje Jovanović, Ane Znaor i mnoge druge, a program je podržao i kostrenski Ženski vokalni sastav Luštrin  te Katedra Čakavskog sabora Kostrena. – Djeca s problemima vida primorana su na duge liste čekanja i putovanja u Zagreb jer rehabilitacijska jedinica ne postoji u našoj županiji- ističe Livia Mjeda, a rana prevencija omogućuje kvalitetniji život i obrazovanje.

Edukativni film možete pogledati na poveznici