KostrenaZeleni kantunić

Ovog vikenda održava se Zelena čistka – najveća globalna ekološka akcija

Zelena čistka najpoznatija je ekološka kampanja u globalnim razmjerima čiji je cilj podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada.

Jedanaestu godinu zaredom brojne hrvatske općine i gradovi među kojima je i Kostrena, pridružit će se  svjetskoj akciji World Cleanup Day!

U ovogodišnjoj akciji koja će se u Kostreni odvijati tijekom vikenda 17. i 18. rujna, sudjelovat će brojni mještani i članovi kostrenskih udruga među kojima i ŠRD Ina, KPD Ina, DVD Kostrena, Ekoregija Kostrena, udruga Vali kao i  Općina Kostrena i Komunalno društvo Kostrena. Njima će se pridružiti tvrtka MGO iz Kostrene te Pomorska agencija Liburnia sa svojom ekološkom inicijativom Backtoblue. OŠ Kostrena i DV Zlatna ribica akciju će sprovesti u petak 16. rujna.

Okupljanje sudionika i podjela rukavica, vreća i vode planirano je za nedjelju u 8:30 u holu Sportske dvorane Kostrena (sjeverni ulaz). Planirano je uklanjanje otpada iz prirode na više lokacija u Kostreni. Nakon raspodreda sudionika po lokacijama čistit će se od 9 do 11 sati, a u 11:30 održat će se zajednički ručak za sve sudionike koji osigurava Općina Kostrena.

Provođenjem akcije Zelena čistka Kostrena, kao i cijela Hrvatska, nastavljaju biti dijelom priče većih razmjera koja utječe na svijest građana o zdravim navikama, čišćem okolišu i aktivnom pristupu rješavanja problema.

Zašto sudjelovati?

Količine do sada prikupljenog otpada tijekom prethodnih akcija govore nam da su akcije bile uspješne, ali i da su još uvijek potrebne jer postoje područja koja moramo učiniti čišćima i zelenijima. Zelena čistka je važan korak u promjeni odnosa građana prema primarnom odvajanju otpada i saniranju postojećih divljih odlagališta.

Za sve koji žele biti dijelom Zelene čistke, a nisu se u mogućnosti priključiti lokalnim akcijama čišćenja, zanimljivo može biti individualno čišćenje ili čišćenje u manjim grupama po kvartovima u kombinaciji s trčanjem što je sve popularniji oblik zabave i rekreacije, poznat pod nazivom “Plogging”. Naziv dolazi od kombinacije švedske riječi “plocka upp”, u prijevodu “podići”, i riječi “jogging”, odnosno trčanje te osim što je dobra za okoliš, omogućava i dobru tjelovježbu.

Pridružite se Zelenoj čistki i zajedno očistimo svijet u jedan dan!