Da se ne pozabiKostrenaMore

Paljenje svijeća u spomen na stradale pomorce tankera “Petar Zoranić”

Na inicijativu dugogodišnje časnice Jadrolinije i mještanke Kostrene, gđe Marice Njegovan, u spomen na pomorsku tragediju i potonuće broda “Petar Zoranić” u Žurkovu je jučer odana počast svim stradalim i nestalim pomorcima.

“Petar Zoranić” te je kobne noći, 14. prosinca 1960. godine, plovio kroz Bospor po svim pomorskim pravilima, uz pilota. U jednom trenu na radaru su uočili velik brod koji je plovio prema njima iz suprotnog pravca, pogrešnom stranom tjesnaca, sjekavši im kurs. Taj grčki brod plovio je bez peljara.

Na mostu su bili iskusni kapetan Ante Sablić iz Kostrene, turski peljar, drugi časnik palube Andrija Grdaković iz Kostrene i kormilar Ivan Karlić iz Kukljice. Na brodu je bilo ukupno 50 članova posade i dvije supruge. Sudar je bio neizbježan i silovit: grčki se tanker zabio u spremnik benzina koji je snažno eksplodirao.

U tragediji poginuo je 21 član posade “Petra Zoranića” i 29 članova s grčkog broda, turski peljar i dva carinika. U domovinu su dopremili tijela Stjepana Viškovića i Marka Radana. Tijela kapetana Ante Sablića i 18 pomoraca nestala su u plamenu.

Vijenac u spomen na stradale u more je bacila Tamara Polić, kćer tada preživjelog prvog časnika palube Brane Polića. Paljenju svijeća bio je nazočan i sin stradalog kapetana Anta Sablića, kapetan Ervin Sablić sa suprugom.

Ovo je tragedija koja je ostavila veliki trag na žive i nestale pomorce, njihove obitelji ali i na pomorstvo općenito. Nakon nje u Bosporu su određene separacijske zone plovidbe, te se danas sigurnije plovi tim područjem.

Više informacija o brodu i samoj tragediji možete pronaći u tekstu “60 godina od potonuća tankera “Petar Zoranić””.