Vrtić

Pekmezi od drenjule i dunje za prste polizati

Pomalo sumorno i kišno jesenje jutro ispunio je miris svježe skuhanog pekmeza koji se širio hodnicima Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”. Umjesto sunca, razvukao je taj miris široke osmijehe na licima polaznika skupine „Ježići“ koji su pod budnim okom svojih odgajateljica Anom Radolović i Natašom Đilas Babić kuhali, miješali, a na kraju i degustirali slasnu deliciju spravljenu od drenjule i dunje.

“Ježići” su ugostili Vesnu Lukanović, predsjednicu udruge „Dren“ iz Drenove, kostrensku pjesnikinju Branku Kržik Longin i Željku Egredžiju, vlasnicu OPG-a „E-KOS“ iz Kostrene. Uz pjesme i priču svi zajedno skuhali su fine pekmeze od drenjule i dunje. Ova se vrsta aktivnosti s predškolskom skupinom djece provodi od 2017. godine, upravo na inicijativu Vesne Lukanović i Željke Egredžije, s ciljem upoznavanja autohtonih kostrenskih voćaka i voćnih prerađevina. Kako je dječji vrtić uključen u UNICEF-ov projekt „Škola za Afriku“, ova će aktivnost imati i humanitarni karakter jer će se pekmezi prodavati 24. studenog prilikom proslave 24. rođendana vrtića.

Kuhanje je proteklo u veseloj atmosferi, sva su djeca bila uključena u proces pripreme i kuhanja, a o tome koliko su im se svidjela oba pekmeza najbolje govori činjenica da su se nekoliko puta vraćali „po još“.

Vesna Lukanović je prije desetak godina pokrenula istraživanje i ispitivanje kvalitete drenjule, tog izuzetno zdravog voća. Dobiveni rezultati tu su kvalitetu i potvrdili što znači da se izreka „zdrav k’o dren“ ne koristi uzalud. Vesna Lukanović i Željka Egredžija već čitav niz godina rade na promociji drenjule, nepravedno zapostavljenog supervoća, a kostrenski OPG “E-KOS” sve ove godine donira sirovinu za kuhanje pekmeza u vrtiću, odnosno drenjule i dunje iz svog vrta. OPG ” E-KOS” je prvi OPG u Kostreni i prvi u Primorsko – goranskoj županiji koji se bavi certificiranom proizvodnjom izuzetno zdravog pekmeza od drenjule, a također i pekmeza od dunje, škorice, smokve, višnje, trešnje. Sve voće je isključivo autohtona kostrenska vrsta, netretirano, a proizvodi su potpuno prirodni i bez konzervansa.