KostrenaKultura

Pjesnička večer s Vjekoslavom Jurdanom

U utorak, 10. kolovoza nastavljamo s Pjesničkim večerima Katedre Čakavskog sabora Kostrene – “Va stihu i kamik cvate”.

Primorski ambijent konobe “More” ugostiti će 10. kolovoza s početkom u 20:30 sati Vjekoslavu Jurdanu uz instrumentalnu pratnju Marka Želea (trombon, gitara, udaraljke, vokal).

 

Vjekoslava Jurdana rođena je u Rijeci gdje je završila studij južnoslavenskih jezika i književnosti, a potom doktorirala s tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa.

Piše poeziju na čakavskom jeziku i standardu. Njezine pjesme tiskane su u skupnim zbirkama, a objavila je i dvije samostalne zbirke „Kolajnica“ i „Zvonejske lumbreli“. Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene na dva nosača zvuka te je objavila slikovnicu „Tončić Petešić“.

Višestruko je nagrađivana za svoje književno stvaralaštvo; prvom nagradom stručnog povjerenstva za najbolju pjesmu na čakavšćini (Međunarodni pjesnički natječaj Ča nad Kvarneron) 2016. godine e drugom nagradom 2017. godine, potom prvom nagradom za najbolji putopis na nacionalnom književnom natjecanju 8. Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u Križevcima 2016. godine te prvom za esej 2017. godine.

Osim nagrada za književno stvaralaštvo, nagrađivana je i za svoj znanstveni i stručni rad. Primila je Posebno priznanje Grada Opatije za doprinos u očuvanju i njegovanju tradicijske baštine (2010.) te Nagradu Grada Opatije za područje kulture (2016.), a dobitnica je i državne nagrade „Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada koja joj je 2016. godine uručena u Hrvatskom saboru.

Permanentno objavljuje znanstvene i stručne tekstove s područja teorije i povijesti književnosti te eseje i prikaze raznolike tematike. Objavila je dvije znanstvene knjige: „Povijest kao sudbina. Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa“ te „Igri. Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa)“.