BrodoviMorePomorci

“Plava vrpca Vjesnika” 1980. dodijeljena posadi broda Dalmacija

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Sindikat pomoraca Hrvatske nastavio je  dodjeljivati priznanja za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru.

Priznanje „Plava vrpca Vjesnika“ u momčadskoj kategoriji 1980. godine dobiva posada broda Dalmacija riječke Jadrolinije koja je šestog siječnja 1980. godine u plovidbi iz Nassaua za Haiti, četiri nautičke milja sjeverno od Bridge Pointa na otoku Eleuthera u kanalu New Providence rano ujutro čula dozivanje brodolomaca.

Odmah je zapovjednik Zlatko Krasojević pozvao trećeg časnika Borisa Doleneca iz Urinja, vođu palube Milana Klarina i kadeta Željka Kušteru na most i naredio im da pozorno promatraju pučinu.

Uskoro su ugledali četiri brodolomca na splavi – četiri zrakoplovca (tri američka i jedan kolumbijski) koji su testirali manji zrakoplov i pali u more četrdesetak milja od obale zbog kvara na motoru.

Spušten je desni siz u more i trojica su uspješno izvučena. Četvrti je zbog malaksalosti pustio siz i nošen strujom pao prema krmi. Treći časnik palube Boris Dolenec odmah je skočio u  more i pridržavao zrakoplovca. Brodski doktor sanirao im je ozljede te su se sva četvorica sretno iskrcala i vratila u SAD.