Općina - prijatelj djeceVrtić

Plemenita inicijativa projekta „Škole za Afriku“ u DV „Zlatna ribica“

Kroz projekt djeca upoznaju način života u Africi te istovremeno razvijaju empatiju i razumijevanje prava koje bi trebalo imati svako dijete.

Dječji vrtić „Zlatna ribica“ već dvije godine sudjeluje u projektu „Škole za Afriku“ koji je zajednička inicijativa UNICEF-a, zaklade „Nelson Mandela“ i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Ovaj projekt pokrenut je 2005.g. s ciljem ostvarivanja prava na obrazovanje najranjivije djece Afrike.

Važnost ostvarenja ove misije za djecu globalno je prepoznata pa u prikupljanju pomoći sudjeluje 27 zemalja.

Leptirići, Sovice i Bubamare provode projekt “Škole za Afriku”

Pokretači pozitivnih promjena

U našem vrtiću humanitarno-edukativni program „Škole za Afriku“ provodi se u skupinama „Leptirići“, „Sovice“ i „Bubamare“. Sudjelovanjem u aktivnostima koje odgojitelji provode u sklopu programa, naša djeca postaju dijelom pozitivnih promjena za svoje vršnjake s afričkog kontinenta.

Različitim aktivnostima djeca razvijaju toleranciju, uče o različitostima, postaju svjesni važnosti obrazovanja te usvajaju poticajne stavove za aktivno sudjelovanje u svojim zajednicama.

Kroz projekt djeca su upoznala način života u Africi, učila o klimi, biljnom i životinjskom svijetu, a istovremeno razvijala empatiju, razumijevala tuđe potrebe i upoznala prava koje bi trebalo imati svako dijete.

Odlična suradnja s roditeljima

Jedna je od aktivnosti i prikupljanje novčanih priloga koji su namijenjeni gradnji novih i obnovi starih škola, nabavci školskih potrepština, edukaciji učitelja, osiguranju pitke vode i obroka za školsku djecu. Naravno, ovakva plemenita inicijativa mogla je biti  uspješna samo zahvaljujući dragocjenoj suradnji s roditeljima. Na žalost, zbog epidemioloških mjera nismo bili u mogućnosti organizirati humanitarnu akciju na nivou vrtića kao prošle godine. No svaka skupina je na svoj način prikupila određena novčana sredstva u prosincu  i ostvarila ideju radosti darivanja i pomaganja.

Skupina „Sovice“ prodavala je roditeljima djece iz skupine novogodišnju čestitku s fotografijom skupine i crtežom djeteta.

Skupina „Leptirići“ izradila je prigodne blagdanske kutijice s crtežom i humanitarnom porukom koju su djeca odnijela kući te idući dan donijela u vrtić s ubačenim novčanim prilogom.

Skupina „Bubamare“ provodila je akciju  „Svaki tjedan, novčić jedan“ na način da su djeca petkom donosila 1 kn te ih sakupljala u kasicu. U prosincu su organizirali prodaju platnenih torba koje su donacija Udruge Eko regija Kostrena. Torbe su oslikala djeca, a roditelji  su ih mogli kupiti u cilju akcije „Škole za Afriku“.

­­­­­­­­­­­­­­­­­Ukupan iznos prikupljenih sredstava ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­jest 885,00 kn što je u Africi  dovoljno za školski komplet koji sadrži pribor za jednog učitelja i 80 učenika te za knjige i bilježnice za dva učenika tijekom jedne školske godine.

Nakon uplate doniranih sredstava, upućeno nam je pismo zahvale te se nadamo da ćemo humanitarnim radom i ubuduće obuhvatiti što veći broj članova i širiti radost pomaganja drugima.

Iz pisma zahvale upućenog DV „Zlatna ribica“

Puno hvala na poslanom izvješću i fotografijama koje šire radost, 
kao i na svim aktivnostima koje su djelatnici Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“, 
Kostrena sa svojim mališanima proveli u sklopu programa „Škole za Afriku“! 
Bilo je divno čitati o različitim aktivnostima kroz koje ste zajedno učili 
o dječjim pravima, razvijali solidarnost za najranjiviju djecu te prikupljali 
sredstva za obrazovanje djevojčica i dječaka Madagaskara.
Susreli ste se s brojnim preprekama koje je stvorila epidemiološka situacija, 
no uspjeli ste ih prevladati kreativnošću i dobrom voljom! Izrađivali ste 
čestitke, proveli akciju Svaki tjedan – novčić jedan, udružili se 
s udrugom Ekoregija Kostrena i virtualno ponudili torbe koje su mališani 
oslikali… Zaista izvrsno! Drago nam je da smo čitanjem izvješća na neki način 
mogli pridružiti u provedbi aktivnosti. Puno hvala na svemu!
Želim vam da i u ovoj godini snaga vašeg zajedništva bude jača od svakog 
izazova te da humanitarne i edukativne aktivnosti pred vama budu 
ispunjene srećom darivanja najranjivijoj djeci i stvaranja svijeta 
dostojnog baš svakog djeteta.
Ivana Delač
Schools for Africa and Volunteer Activities Coordinator
United Nations Children’s Fund
Office for Croatia, Radnička cesta 41/VII, 10000 Zagreb, Croatia

Edukativan i prelijep afrički kutić u našem vrtiću