Kostrena

Počeli radovi na proširenju ceste za Žurkovo

Početkom veljače potpisan je ugovor za izvođenje radova, a 9. veljače započeli su radovi na rekonstrukciji jedne od najvažnijih kostrenskih prometnica, one koja vodi prema uvali Žurkovo.

Potreba za dovršetkom proširenja ceste prema uvali Žurkovo  postoji već dugi niz godina, no zapreka su bili složeni i neriješeni imovinsko – pravni odnosi čijim rješavanjem na prostoru parkirališta i ceste, su stvorene pretpostavke za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i nad preostalim prostorom u uvali Žurkovo kako bi se ovaj zasigurno najvrjedniji prostor u Kostreni mogao razvijati i dobiti nove namjene i sadržaje.

– Prostor uvale Žurkovo jedan je od najatraktivnijih prostora u Kostreni, koji se nažalost zbog složenih i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa godinama nije micao s mrtve točke. Moji suradnici i ja, odlučili smo se uhvatiti u koštac s tim problemom kako bi se konačno na tom prostoru stvorili preduvjeti i za realizaciju drugih projekta, čemu će sigurno pridonijeti i kvalitetna infrastruktura, rekao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Planiranim zahvatom proširit će se 140 metara ceste u donjem dijelu na 6 metara širine s dva kolnička traka čime će se osigurati protočnost prometa i pristup parkiralištu. Cesta će dobiti pješački nogostup, sustav oborinske odvodnje i javnu rasvjetu, a u sklopu rekonstrukcije položit će se i sva potrebna instalacijska infrastruktura.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 2,27 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka CPK iz Kopra, a stručni nadzor obavlja tvrtka Papić biro iz Kostrene. Službeni početak radova bio je 9. veljače s predviđenim rokom izvođenja od 90 radnih dana. Radovi bi trebali završiti u lipnju, prije glavne ljetne sezone kada ova prometnica ima posebno važnu ulogu.

 

Predviđeno je da se radovi izvode na način da jedan dio ceste bude uvijek prohodan kako bi se osigurao pristup uvali Žurkovo. Promet će se regulirati odgovarajućom prometnom signalizacijom i semaforom.