KostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

Početak radova na novom vrtiću obilježen dobrim željama

Koliko je za Kostrenu važna izgradnja novog vrtića i koliko mu se raduju najmlađi Kostrenjani, pokazali su polaznici Dječjeg vrtića Zlatna ribica sa svojim odgojiteljicama.

Lijepim i šarenim prigodnim programom danas je u Kostreni svečano obilježen početak radova izgradnje novog dječjeg vrtića kojim je Općina Kostrena odgovorila na konstantno povećanje broja stanovnika koje bilježi u posljednjih nekoliko godina.

U duhu pomorske tradicije Kostrene, mališani iz Zlatne ribice za ovu su prigodu pripremili bocu s porukama i dobrim željama. Umjesto puštanja u more, ova je boca ispunjena porukama poput vremenske kapsule ugrađena u temelje novog vrtića, a njihove dobre želje balonima su se vinule i u nebo.

Dobrih želja kao ni ponosa ne manjka kod općinskog načelnika Dražena Vranića:

„Ovu godinu u kojoj obilježavamo 30-tu godišnjicu postojanja Općine Kostrena, obilježili smo djelima, velikim i kapitalnim projektima. Nakon otvorenja novog društveno-vatrogasnog doma u svibnju, Interpretacijskog centra „Kuća kostrenskih pomoraca“ koji će kroz koji dan otvoriti vrata i dobivenim sredstvima za izgradnju Centra za starije osobe, ovo je još jedan generacijski projekt kojeg ćemo realizirati. Koliki je njegov značaj najbolje ćemo sagledati kroz činjenicu da je upravo u studenome, sada već daleke 1999. otvorena sadašnja zgrada vrtića „Zlatna ribica“, koji će izgradnjom ove nove zgrade u Pavekima, povećati svoj kapacitet za 5 novih odgojnih skupina, čime ćemo omogućiti svojoj djeci Kostrene kvalitetan predškolski odgoj, odnosno da svi oni koji to žele i trebaju mogu pohađati vrtić”.

V.d. ravnateljica vrtića Zlatna ribica Katarina Bevandić izrazila je zadovoljstvo što sudjeluje u ovom za Kostrenu važnom, gotovo povijesnom trenutku i zahvalila Općini na razumijevanju potreba u predškolskom odgoju kao i težnji da se slijede najviši pedagoški standardi.

Ugovor o izgradnji i opremanju novog vrtića vrijedan 3,1 milijun eura (bez PDV-a), potpisan je početkom mjeseca s tvrtkom Novotehna, a završetak radova očekuje se sredinom 2025. godine. Veći dio sredstava za realizaciju projekta Općina Kostrena osigurat će kroz dvije proračunske godine, manjim dijelom kroz kreditno zaduženje, a dio sredstava već je osiguran uspješnom prijavom Općine u partnerstvu s Dječjim vrtićem Zlatna Ribica na Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Kostreni je dodijeljeno bespovratnih 488 tisuća eura kojim će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sufinancirati realizaciju projekta.

Projektno rješenje novog vrtića potpisuje Studio Mapa iz Rijeke, a napravljeno je prema najvišim pedagoškim standardima. Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine te vanjskim i unutarnjim prostorima za igru, prilaznim putevima i parkiralištem dok je na krovu vrtića predviđena izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit. Projektom se predviđa i kondicioniranje oborinske vode za potrebe navodnjavanja okoliša i sanitarne potrebe.