Kostrena

Započinje Tjedan hrvatskog filma u Narodnoj čitaonici

Od 11. do 15. rujna, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održava se Tjedan hrvatskog filma u kojem će publika imati prilike pogledati ponajbolje domaće dokumentarne i igrane filmove te jedan Oskarom nagrađeni animirani film.

Sve projekcije održavaju se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji s početkom u 20 sati uz slobodan ulaz. Nakon dokumentarnog filma odmah će uslijediti projekcija igranog filma.

U ponedjeljak, 11. rujna na programu je dokumentarni film Kelti (25 minuta), nakon kojeg slijedi igrani film Pelikan (87 minuta).

Dokumentarni film Kelti priča je o navijačima nogometnog kluba Bilogorac iz sela Veliko Trojstvo. Osim što su jedina organizirana navijačka skupina u prvoj Županijskoj ligi njihova je posebnost u tome što članovi nisu mještani sela već građani Bjelovara, grada udaljenog 10 kilometara. Iako u Bjelovaru postoji  nogometni klub koji je u višem rangu natjecanja, ovi zaljubljenici u nogomet svoje su simpatije poklonili Bilogorcu. Film tijekom jedne sezone prati priče petorice istaknutijih navijača: Gogolja,  Skolsa, Bubija, Čaleta i Mataka. Ispostavilo se da je sezona koju film prati bila povijesna za klub i Kelte jer su dogurali do finala Županijskog kupa u kojem su na vlastitom terenu igrali protiv Bjelovara.

Pelikan je igrani film iz 2022. godine čiju režiju potpisuje Filip Heraković. Radnja prati Josipa, nogometaša koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno narušava karijeru. Između terapija s egocentričnim fizioterapeutom te posjeta uskoro bivše djevojke i nekadašnjeg najboljeg prijatelja, postaje mu jasno da mora iznova pronaći sebe. Da bi bio sretan sa sobom kakav jest, najprije mora izići iz vlastite kože. Kada slučajno otkrije prodajnu konferenciju u toplicama, gdje ga greškom zamijene za prodajnog predstavnika koji se nije pojavio, Josip pristaje na ulogu.

U utorak 12. rujna gledamo Oscarom nagrađen animirani film za odrasle Surogat (10 minuta) te igrani film Baci se na pod (77 minuta).

Surogat je animirani film za odrasle Dušana Vukotića iz 1961. godine i prvi je animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film. Film je jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to lako i nestane.

Posljednji trenuci zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, njihov šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru. Svatko ima svoju istinu, u čiju ćete povjerovati? Baci se na pod film je Nine Violić.

To je film o tome da nismo sposobni vidjeti istinu i kako je sve u što vjerujemo da nam se dogodilo naš subjektivni doživljaj – Nina Violić.

 

Sredina tjedna, odnosno 13. rujan, rezerviran je za dokumentarni film Ana trg (26 minuta) te igrani film Nosila je rubac črleni (86 minuta).

Bez dana odmora, po suncu, snijegu, kiši, nedjeljom i blagdanima, Ana već 40 godina dolazi pred gradsku crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Iako prima redovnu penziju i ne pripada socijalnom dnu, ona ima druge motive. Samo pet metara dalje svoj štand razvila je Zorka, njezina neposredna konkurencija. Poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena. Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom mikrosvijetu neprestanog protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova, učinila ih je simbolima jednog mikroprostora. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

Igrani film Nosila je rubac črleni u režiji Gorana Dukića romantična je komedija s puno pjevanja u pitomom Hrvatskom zagorju ratnih devedesetih. Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end su uključeni!

Organizator programa Kina u Kostreni je Centar kulture Kostrena u suradnji s Odborom za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena te uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra i pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.