KostrenaMladiOpćina - prijatelj djeceŠkola

Pogodnosti za kostrenske učenike u školskoj godini 2021./2022.

Financiranje troška prijevoza redovnim učenicima koji obavljaju praksu tijekom ljetnih mjeseci.

Općina Kostrena sufinancirat će troškove mjesečne karte KD Autotroleja svim redovnim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Kostrene koji dostave potvrdu škole ili poslodavca o obavljanju obavezne učeničke prakse tijekom srpnja i kolovoza te dokaz o kupnji mjesečne autobusne karte, ukoliko to pravo već ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

Zahtjev za refundiranje troška prijevoza od 25 % za srpanj i 100 % za kolovoz, može se predati u Općini Kostrena, od 30. kolovoza do 30. rujna 2021.

Sufinanciranje  prijevoza i nabavke udžbenika i školskih potrepština za učenike srednjih škola

Općina Kostrena će i ove godine svojim srednjoškolcima osigurati poklon bon u iznosu 600 kuna za nabavku udžbenika i školskih potrepština. Ovu pogodnost moći će ostvariti svi učenici koji imaju prebivalište na području Kostrene, a koji to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

Bonovi će se izdavati u Općini Kostrena od 16. kolovoza do 30. rujna, a moći će ih se iskoristiti do 31. listopada 2021. u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu  i Narodne novine.

Kako bi ostvarili pravo na bon, učenici su dužni dostaviti uvjerenje o prebivalištu (potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu) i potvrdu o upisu u školsku godinu 2021./2022. Korisnicima koji su udžbenike ili potrepštine za srednju školu nabavili u nekoj drugoj knjižari ili putem online prodaje refundirat će se troškovi uz predočenje originalnoga R1 računa (na ime podnositelja zahtjeva). Zahtjev za nadoknadu troškova može se podnijeti najkasnije do 31. listopada 2021. Računu R1 potrebno je priložiti uvjerenje o prebivalištu ili osobnu iskaznicu učenika, potvrdu škole koju učenik pohađa te broj računa na koji će se izvršiti uplata, odnosno povrat sredstava.

Iako još nije donesena Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju prijevoza učenicima srednjih škola sa 75% cijene mjesečne autobusne karte, Općina Kostrena će kao i prethodnih godina sufinancirati 25% iznosa troška mjesečne karte svim redovnim učenicima srednjih škola za period od rujna 2021. do lipnja 2022. godine. Obavijest o izdavanju potvrda objavit će se naknadno, a kako bi ostvarili ovo pravo, učenici su dužni dostaviti dokaz o prebivalištu (potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu) i potvrdu o upisu u školsku godinu 2021./2022.

Poklon bon prvašićima i nastavni materijali za učenike slabijeg imovinskog stanja

Učenicima prvog razreda Osnovne škole Kostrena Općina Kostrena daruje bon u iznosu 300 kuna za kupnju školskih potrepština u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu i Narodne novine.

Poklon bonovi će se učenicima podijeliti na prigodnoj svečanosti povodom početka nove školske godine. Učenicima koji su korisnici programa socijalne skrbi, Općina Kostrena će osigurati dodatne nastavne materijale (radne bilježnice, likovne mape i sl.) do punog kompleta (prema popisu OŠ Kostrena), koje će preuzeti u školi s početkom održavanja nastave.

Stipendije

Ovim pogodnostima treba dodati i stipendiranje učenika i studenata za što je u proračunu osigurano 508 tisuća kuna koje se dodjeljuju po kriterijima izvrsnosti, deficitarnih zanimanja te učenicima, odnosno studentima slabijeg imovinskog stanja. Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i isplaćuju se za devet kalendarskih mjeseci. Studentske stipendije dodijeljene prema kriteriju izvrsnosti iznose 700 kuna mjesečno i isplaćuju se za deset kalendarskih mjeseci. Studenti u kategoriji deficitarnih zanimanja primaju stipendiju u iznosu od 1.200 kuna ako studij pohađaju na području Primorsko-goranske županije te 2.500 kuna ukoliko studij pohađaju izvan Primorsko-goranske županije.