KostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

Potpisan ugovor za izgradnju i opremanje vrtića u Pavekima

Općinski načelnik Dražen Vranić i član uprave tvrtke Novotehna Danilo Milić potpisali su ugovor o izgradnji i opremnju novog vrtića u Pavekima.

Jučer je u Općini Kostrena s tvrtkom Novotehna d.o.o. iz Rijeke potpisan ugovor za izgradnju i opremanje novog vrtića vrijedan 3,1 milijun eura (bez PDV-a).  Po uvođenju izvođača u posao i preuzimanju gradilišta početak radova bit će označen prigodnim programom. Vrtić bi trebao biti završen polovicom 2026. godine.

Veći dio sredstava za realizaciju projekta Općina će osigurati kroz dvije proračunske godine, manjim dijelom kroz kreditno zaduženje, a dio sredstava već je osiguran uspješnom prijavom Općine u partnerstvu s Dječjim vrtićem Zlatna Ribica na Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Kostreni je dodijeljeno bespovratnih 488 tisuća eura kojim će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sufinancirati izgradnju novog vrtića u Pavekima.

U okviru pripremnih radova već je izgrađena pristupna cesta s potrebnom infrastrukturom. Autori projektnog rješenja novog vrtića je društvo STUDIO MAPA d.o.o. iz Rijeke (arhitekti Maja i Vojko Stanić), a napravljeno je prema najvišim pedagoškim standardima. Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine te vanjskim prostorima i unutarnjim prostorima za igru, prilaznim putevima i parkiralištem dok je na krovu vrtića predviđena izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit. Projektom se, između ostalog, predviđa i kondicioniranje oborinske vode u spremnik za potrebe navodnjavanja okoliša kao i za sanitarne potrebe.