Kostrena

Potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji društveno-vatrogasnog doma u Pavekima

Danas je u Kostreni potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji društveno – vatrogasnog doma u Pavekima, vrijedan oko 12,5 milijuna kuna. Investitor projekta je Općina Kostrena, a izvođač radova Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke. Početak radova planiran je za kraj svibnja s rokom izgradnje od 12 mjeseci.

Društveno – vatrogasni dom bit će smješten na parceli od preko 2.500 četvornih metara i izveden kao zgrada na dvije etaže s oko 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasnim tornjem.

Osnovna namjena građevine je vatrogasni dom i u njoj će biti smješteno Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena pa je najveći dio prostora usmjeren na zadovoljavanje takvih preduvjeta. Dio prostora bit će namijenjen i drugim funkcijama, poput prostora za održavanje javnih događaja i djelovanje udruga te dva dodatna uredska prostora.

Potreba za izgradnjom društveno vatrogasnog doma u Kostreni, ističe se i planira već dugi niz godina. Osobito zadovoljstvo početkom realizacije projekta izrazio je predsjednik DVD Kostrena Zlatan Marunić  i zahvalio Općini Kostrena što će se napokon realizirati njihova dugogodišnja želja i potreba za adekvatnim prostorom u kojem će djelovati DVD.

„Sretan sam što smo uspjeli pokrenuti i napokon realizirati ovaj za Kostrenu velik i važan projekt kojim će se riješiti dugogodišnji problem prostora za djelovanje našeg DVD Kostrena. Uz to ćemo u najvećem kostrenskom naselju Paveki dobiti i vrijedan društveni prostor.“, rekao je načelnik Kostrene Dražen Vranić.

U prizemlju zgrade nalazit će se garaže za vatrogasna vozila, pomoćne prostorije za vatrogasnu opremu, ulazni prostor s hodnikom koji s garažom ima vizualni kontakt. Na istoj etaži nalazit će se i sanitarne prostorije, UPS prostor, spremišta, garderoba i prostor za odmor. Uz osnovni gabarit prizemlja zgrade izvesti će se vatrogasni toranj koji je ujedno i vertikalna komunikacija s katom na kojem se također nalaze prostori DVD-a Kostrena.

Zasebni dio prizemlja činit će ulazni prostor sa stubištem za  gornju etažu i podiznom rampom za invalidne osobe. Na katu će se nalaziti uredi DVD-a, dva dodatna ureda, predavaonica,  DVD sala, društvena sala od oko 150 četvornih metara, sanitarni čvorovi, garderoba, hodnici sa stubištima te pristup vatrogasnom tornju.

Dom je lociran u najvećem kostrenskom naselju i dobro prometno povezan sa svim dijelovima Kostrene. U okviru pripremnih radova za gradnju prošle godine završena je nova pristupna cesta kako bi se osigurao izravan pristup  građevini.