KostrenaKulturaMore

Potpisani ugovori za vrijednu multimedijalnu opremu Kuće kostrenskih pomoraca

Danas je u Kostreni potpisan ugovor o nabavi roba i usluga za realizaciju projekta multimedijalnog postava interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca kao i ugovor o kasnijem održavanju multimedijalnog postava.

Vrijednost ugovora koji obuhvaća dobavu opreme i uslugu izrade multimedijskih sadržaja iznosi nešto manje od 1,5 milijuna kuna dok će održavanje zahtjevne opreme  iznositi 885 kuna mjesečno.

Ugovori su potpisani na lokaciji budućeg interpretacijskog centra, a u ime naručitelja Općine Kostrena i  Centra kulture Kostrena, potpisali su ih općinski načelnik Dražen Vranić i ravnateljica Centra Borka Reljac dok su u ime Zajednice ponuditelja koju čine tvrtke LAV PROJEKT iz Pule, DIVERSITAS IT SUSTAVI iz Zagreba, LEVEL 52 iz Labina i MULTIMEDIJA – INTERNET USLUGE iz Čakovca, ugovore potpisale njihove ovlaštene osobe.

Potpisivanje ugovora o multimedijalnoj opremi

Multimedijalna oprema čini okosnicu suvremenih muzeoloških postava, nudeći mogućnost različitih interpretacija na ograničenom prostoru kao i interakciju s posjetiteljima, stoga je riječ  o najkompleksnijem segmentu u realizaciji čitavog projekta.

Nakon višegodišnjeg čekanja sredstava i okolnosti koje iz objektivnih razloga utječu na sve pa tako i na dinamiku realizacije, raduje me da smo se ipak primakli završnoj fazi jer je ovaj današnji ugovor možda i najkompleksniji dio čitavog ovog projekta i okosnica čitave priče koju će Kuća ponuditi posjetiteljima“, istaknula je ravnateljica budućeg interpretacijskog centra Borka Reljac.

Ovim važnim pomakom u realizaciji zadovoljan je i općinski načelnik Dražen Vranić: ” Kostrena je danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa i sve je u Kostreni isprepleteno morem. Kuća kostrenskih pomoraca bit će mjesto priča i sjećanja ljudi kojima je more život, a život more. Pomorci i pomorstvo ishodište su našeg kolektivnog identiteta i baštine.”

Kuću kostrenskih pomoraca činit će putovanje između neba, zemlje i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao zemlju i potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

Prostor u potkrovlju imat će najinteraktivnije sadržaje Kuće

Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline „more je život“, „čuvajmo more“, „trebamo more“ i „more je u opasnosti“, čime će se istaknuti učinak čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost, ali i važnost njegovog očuvanja te izdvojenu cjelinu priča i predaja.

Postav prvog kata pričat će priču o kući, o domu, obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, pomorskoj službi i kapetanima te pučini i olujama te će se na taj način pokušati dočarati toplina doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska na hladni brod i daleku pučinu.

Prostor potkrovlja pružit će možda i najinteraktivnije sadržaje Kuće kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju „ploviti se mora“.