Kostrena

Povećana sigurnost pješaka i dostupnost Narodne čitaonice u Sv. Luciji

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, dionica lokalne ceste od javnog parkirališta ispod groblja u Sv. Luciji do Narodne čitaonice u Sv. Luciji dobila je novi pješački nogostup uz lijevi kolnički trak iz smjera Rijeke u smjeru Sv. Lucije.

S desne strane kolnika postavljeni su novi rubnjaci u dužini od oko 140 metara, a sklopu projekta na istoj dionici ugrađena je i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Dio je to opsežnijih radova koji uključuju sanaciju kolničkog zastora i iscrtavanje novog pješačkog prijelaza (kod bivše cvjetarne), koje će početkom srpnja izvesti Županijska uprava za ceste PGŽ u čijoj je nadležnosti lokalna cesta LC 58054. Tijekom sanacije kolnika bit će uvedena privremena naizmjenične regulacija prometa, a bude li potrebe za potpunim zatvaranjem prometnice zbog asfaltiranja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena.

Općina Kostrena krenut će i u sanaciju glavnog ulaza u Narodnu čitaonicu, a potom i u postavljanje podizne rampe za invalide čime će se napokon omogućiti pristupačnost ove važne građevine i osobama s invaliditetom. Narodna čitaonica u Sv. Luciji središte je javnog i kulturnog života Kostrene i visokofrekventan prostor do kojeg su se korisnici i posjetitelji bili prisiljeni kretati kolnikom te iz njega izlaziti direktno na cestu. Nerijetko je zbog nepropisno parkiranih vozila na kolniku bilo otežano prometovanje, posebno autobusima te osobito smanjena sigurnost pješaka.

Izgradnjom nogostupa, povećat će se protočnost i sigurnost dvosmjernog prometa i omogućiti sigurnije kretanje pješacima.

Po završetku radova na kolniku uslijedit će sanacija glavnog ulaza u Narodnu čitaonicu pa će se privremeno stubište za ulazak u zgradu nalaziti u prostoru predviđenom za postavljanje podizne rampe za invalidska kolica, a pristupačnost građevine omogućit će se i na unutarnjem stubištu. Općina Kostrena projekt je prijavila na javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom sredstvima državnog proračuna u 2022. godini na području Republike Hrvatske.