InformacijeKaféZanimljivosti

Povoljnija sterilizacija mačaka

Do kraja veljače u nekoliko veterinarskih ambulanti možete svoje mace sterilizirati 50 % jeftinije.

Udruga Mijau već dugi niz godina organizira akciju sterilizacije mačaka i moli sugrađane da se odazovu i steriliziraju ili kastriraju svoje kućne ljubimce pa i one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.

U ovogodišnju akciju koja počinje 15. siječnja 2022. i traje do kraja veljače uključile su se četiri veterinarske ambulante. U navedenom periodu građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 %.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju:

  • Veterinarska ambulanta privatne  prakse, Kućni ljubimci Kozala 51, Rijeka,  dr. vet. med. Tamara Ferari Miškulin,  tel.: 051/514-399
  • Veterinarska ambulanta privatne prakse Trsat, Kuflekova 1,  dr. vet. med. Sanjin Polić, tel.: 051/216-042
  • Specijalistička veterinarska praksa RiVetKantrida, Istarska 15, Rijeka, tel.: 051/ 561- 452, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr. vet. med. Jagoda Rosović
  • Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo 123/c, dr. vet. med. Eugen Turković, tel.: 051/257-571.

Cijena sterilizacije ovisi od ambulante do ambulante kao i o spolu životinje pa zahvat za ženke iznosi od 205 do 260 kuna dok za mužjake iznosi od 150 do 205 kuna. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se i rezervirati termin čim prije.

Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543 5819,  091/887 5688. Građani mogu nazvati navedene ambulante koje sudjeluju u akciji te se izravno naručiti za termin.

Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali u unaprijed dogovorenom terminu, životinju na zahvat trebaju donijeti natašte u transportnom boksu. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana. Ako se transportni boksovi posuđuju, potrebno ih je dobro oprati i dezinficirati zbog mogućih prijenosa virusnih zaraznih bolesti mačaka.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prva 24 sata držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a nakon 24 sata pustiti ju u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi končića. Za savjete se građani mogu obratiti volonterima Udruge „Mijau“.

Udruga „Mijau“ nema azil i ne prihvaća mačiće na skrb, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati. Ako netko želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti se o njima jer su divlje, može se obratiti volonterima udruge koji će pružiti pomoć.