KostrenaZanimljivosti

Poznati hrvatski influenceri oduševljeni Rijekom i riječkim prstenom

Antonija Blaće, Domagoj Sever, Antonio Ivičević iz Putnog kofera, Mate Janković i Nevena Rendeli, kroz tri su dana obišli Rijeku i riječki prsten, a kako su se proveli i koje su njihove preporuke pročitajte u nastavku.

Rijeka i riječki prsten – mozaik doživljaja

Neki gradovi imaju more i zato ih volimo, drugi pak imaju poduži popis kulturnih događanja. Neki su poznata svetišta u kojima tražimo spokojstvo i pomoć, osjećamo zahvalnost, a neki mjesta dinamičnih događanja. Jedna odredišta imaju prekrasne plaže, dok na drugima možete skijati, šetati ili obilaziti romantične srednjovjekovne dvorce. Kad ste u Rijeci i prekrasnom riječkom prstenu, koji čine Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kraljevica, Bakar i Kostrena, možete sve to i još mnogo više!

Rijeka – smještena u središtu Kvarnera, grad je bogate povijesti i dinamične sadašnjosti, novih vizura i životne radosti. Nezaobilazni, ovdje, svakako su posjet Trsatskoj Gradini s pogledom na Kvarnerski zaljev i Art Kvart te muzeje, nasljeđe projekta Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture.

Osim aktivnog odmora, od 2021. godine Rijeka prednjači i u dijelu zdravstvenog i welness turizma otvaranjem hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa gdje se nalazi najveći welness centar u regiji i to na preko 4.000 m2  koji je oduševio ovotjedne goste.

Kultura – sve što poželite

Putovanje središtima riječkog prstena otkrit će vam mnoge vrijedne spomenike i otvoriti vrata riznica koja svjedoče o bogatoj kulturnoj tradiciji. Svako od njih ima nepresušnu tradiciju kulturnih spomenika, običaja i zavičajnih muzeja te ćete u svima njima zajedno otkriti posve novi svijet, čije je istraživanje posao s mnogo užitka i – bez kraja. Na ovom području obnovljena su čak četiri dvorca koja se mogu posjetiti u sklopu kulturne rute Putevima Frankopana.

Grobnički Kaštel bogate povijesti i čuvarom mnogih legendi od kojih je najpoznatija bitka sa Tatarima iz 12.stoljeća. Danas prekrasan svjedok prošlosti, pruža sa svojih zidina pogled na cijelu Grobnišćinu i goranske šume. U sklopu kaštela je galerija likovne umjetnosti, zavičajni muzej i artoteka, jedinstvena u Hrvatskoj.

Duga tradicija zdravstvenog turizma i blagodati podneblja Kraljevice također privlače mnoge turiste, baš kao što će vas i u Bakar privući prirodne ljepote, od Bakarskih prezida do Ponikvi kao i osobnost ovoga kraja. Ova dva grada pričaju iznimne povijesne priče svakom tko ih posjeti, stoga u Kraljevici nemojte propustiti Dvorac Kraljevica koji će vam prikazati legende o najpoznatijoj hrvatskim plemičkim obiteljima – Zrinskima i Frankopanima, a u konobi Fran Krsto Frankopan u sklopu kaštela očarat će vas delicije iz Frankopanskog doba. Drevna luka i jedan od najstarijih gradova Jadrana, Bakar, čija je jezgra registrirana kao spomenik kulture, sprema za vas posebne, uzbudljive priče stare i do 5000 godina! Na ruti Putovima Frankopana nezaobilazna točka je riječki Trsat, za stanovnike grada i njihove goste posebno mjesto s kojeg se pruža najljepši pogled na Rijeku i Kvarnerski zaljev.

Outdoor – plavo i zeleno sklad suprotnosti

 Odlučite li iz grada otići u njegov prsten, očekuju vas označene staze biciklističke transverzale koja se proteže kroz sve gradove i općine prstena – Kastav, Jelenje, Viškovo, Klanu, Čavle, Rijeku ili – poželite li šumski krajolik zamijeniti morskim – Kraljevice, Bakra i Kostrene.

Svi ljubitelji aktivnog odmora trebali bi iskusiti avanturističku vožnju quadovima po grobničkim pašnjacima, vidikovcima te usponom na brdo Kičej podno kojeg izvire Rječina, a tu je i Platak – sportski, rekreativni, planinarski i skijaški centar u neposrednoj blizini Rijeke. Također je jedno od rijetkih skijališta gdje s vrha žičare (1.363m) možete uživati u pogledu na more, a posebna je atrakcija i noćno skijanje. Na noćni hike možete krenuti i u Klanu gdje će vas dočekati osvijetljeni arheološki lokalitet Gradina iz kasne antike.

Kad krenete izvan grada možete se zaustaviti u nekoj od uvala od kojih će one manje, zahvaljujući velikoj razvedenosti obale, biti samo vaše. Najpoznatije su na ovom području plaže Kostrene s morem visoke čistoće, a povijesne pješačke staze svojom dužinom od preko  20 kilometara, vode kroz različita razdoblja kostrenske povijesti. Da je Kostrena oduvijek vezana uz more, svjedoči i Sv. Nikola, zaštitnik općine i – pomoraca te ponos mjesta predivna Kostrenska šetnica – idilična staza koja vas vodi na šetnju dugu 3 km uz more.

Nakon udisanja morskog zraka, na brežuljkastom terenu sjeverozapadno od Rijeke put vas ponovno vodi u prošlost – Viškovo, pravo bogatstvo nematerijalnih kulturnih dobara s UNESCO-ovog reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja i Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa. Tu je i Kastav – “grad na brege” koji je stoljećima bio administrativno središte Kvarnera i dijela Istre u potpunosti je sačuvao svoj srednjevjekovni šarm, uživajte u impresivnom pogledu na predivan Kvarner, zaljubite se u suncem obasjane zidine i uske ulice staroga grada koje su svojevrsna galerija na otvorenom.

Gastronomija – vrhunski užitak i zdravlje

U vrhunskim restoranima ili pak u gostionicama i konobama, u prolazu ili slow food gastronomskim ritualima, uživat ćete u svježoj hrani i vrhunskoj usluzi, uvijek pred teškim izborom hrane mediteranskog ili kontinentalnog podneblja.

Morski specijaliteti, znalački pripremljena svježa morska riba, poslužena uz čašu kvalitetnog vina, značajka su ovoga kraja. No podjednako će zanimljiva biti i ponuda kontinentalnog dijela regije kao što je divljač i druge vrste mesa, gljive te krušni proizvodi. Tako ćete primjerice u Bakru kušati poznate baškote, bakarsku vodicu, u Kostreni Kostrensku tortu, u Jelenju poznati grobnički sir i palentu kompiricu, u Kastvu popiti čašu autohtonog vina belice. Ne propustite domaća autohtona mesna jela iz poznatog restorana Aerosteak, u centru Rijeke legendarni Conca D’oro, a u Kastvu poznati Kukuriku.

Michelinom okrunjeni novootvoreni restoran Nebo u Hiltonu Rijeka Costabella Beach Resort and Spa, chefa Denija Srdoča, stavio je Rijeku na kartu svjetskih gastronomskih destinacija. Izuzetan je to uspjeh za mladog kuhara, kojemu je ovo druga Michelinova zvjezdica, kao i za izvrsni Nebo Restaurant & Lounge koji je otvoren tek nekoliko mjeseci te od prvog dana impresionira gastronomskih majstorijama kao i svojim ambijentom, ponudom vina i besprijekornom uslugom.

Riječki Winter Pass

Ove zime turisti imaju dodatni razlog za posjetiti Rijeku zbog primamljive promotivne ponude Turističke zajednice – riječ je o Winter Pass-u, zimskoj propusnici koja svim posjetiteljima koji u gradu borave dva ili više noćenja do 31. ožujka 2022. omogućuje da uključene atrakcije i sadržaje posjećuju potpuno besplatno. Uz dva velika tradicionalna događanja – Rijeka Advent i Riječki karneval – koji je u vrhu najatraktivnijih svjetskih događanja po ocjeni Sunday Timesa, turisti će moći besplatno posjetiti sve muzeje, Art Kvart, Astronomski centar Rijeka te bazene Kantrida.

Kostrenska putovnica

U blagdansko doba koje nam dolazi imamo još više razloga sresti prijatelje koje dugo nismo, izvesti na večeru dragu osobu, sjesti i blagovati s najdražima. Tijekom prosinca kostrenski ugostitelji imaju posebnu blagdansku ponudu  fritula, palačinki, kuhanog vina, kuhanog gina, kuhanog teranina, bakalara, kobasica, štrudli… Svi koji posjete njihove objekte mogu preuzeti “Kostrensku putovnicu” koja sadrži mapu s pozicijama ugostitelja i ponudom i kartu za skupljanje pečata. Uz sve skupljene pečate svaki posjetitelj dobit će svoju nagradu – koju je dizajnirao poznati dizajner Juraj Zigman. A kako bi kostrenska blagdanska radost ostala ovjekovječena na fotografijama u uvali Žurkovo biti će postavljen veličanstveni photo point – dizajn Zigman!