KostrenaMore

Predavanja o društvenom kapitalu i pomorskom pravu

U utorak i srijedu u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održat će se dva zanimljiva predavanja.

U utorak, 7. prosinca u 17 sati Društvo za istraživanje i potporu održat će predavanje o tome što je društveni kapital, a u srijedu, 8. prosinca u 18 sati prof. dr. sc. Željko Bartulović održat će znanstveno-popularno predavanje “Pomorsko prvo u hrvatskim srednjovjekovnim statutima”.

Socijalna održivost = bolje i zdravije društvo

Društveni kapital jest skup kulturnih obilježja koje stvaraju i održavaju međusobno povjerenje i suradnju među članovima određene društvene zajednice.

Društveni se kapital ne uspostavlja političkom voljom, nego se održava spontano, u svakodnevnim interakcijama koje se temelje na društvenim vrijednostima. Riječ je o zajedničkom resursu, odnosno općem dobru, a više o tome može se doznati na predavanju “Društveni kapital: Što nordijsko hodanje ima s tim?” u utorak, 7. prosinca u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji s početkom u 17 sati.

Pomorsko pravo utjecalo je na život Kostrenjana

Željko Bartulović redoviti je profesor pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, autor cijenjenih knjiga i 70-ak stručnih i znanstvenih članaka te dobitnik mnogih nagrada među kojima se posebno ističe Zlatna plaketa Grada Rijeke. U Kostreni je rado viđen gost i recenzent knjiga koje se dotiču mora, Kostrene i Kostrenjana, a u srijedu, 8. prosinca u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji s početkom u 18 sati održat će predavanje o pomorskom pravu u razdoblju srednjovjekovlja te kako je ono utjecalo na život pomoraca i njihovih obitelji.