KostrenaKulturaOpćina - prijatelj djeceRoditeljski kutak

Mališani iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica oduševljeni predavanjem Zorana Vakule

Povodom Tjedna dobre dječje knjige Narodna knjižnica Kostrena organizirala je edukativna predavanja, pričaonice i likovne radionice za djecu, a jučerašnje predavanje i predstavljanje slikovnica o meteorologiji našeg najpoznatijeg meteorološkog stručnjaka Zorana Vakule oduševilo je mališane iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica.

Predavanju su prisustvovali najstariji polaznici vrtića- predškolarci iz skupina Zečići, Ježići i Pingvini, koji su cijeli školski sat pažljivo slušali i razgovarali s Vakulom.

Tijekom interaktivnog predavanja djeca su pokazala znanje o nastajanju oblaka, kiše, naučila “najtežu riječ u meteorologiji”- kumulonimbus, kako nastaje snijeg, koja je razlika između vijavice i pijavice, zašto su povezani oblak i oblik, što je vjetar, kako nastaje bura i kamo se skloniti tijekom grmljavine, da grom ipak hoće u koprive te da je najveća snježna pahulja zabilježena u povijesti promjera čak 38 centimetara.

Vakuli su postavljali i zanimljiva pitanja o tornadu, a na kraju i saznali prognozu iz prve ruke koja se već jučer ostvarila- bura tijekom večeri, snijeg u gorju kao i da do kraja travnja više neće biti visokih temperatura. Pa neka bude kako je “Vakula reko!” 

U sklopu Tjedna dobre dječje knjige u četvrtak 18. travnja u 18 sati će se održati pričaonica i likovna radionica za djecu od 4 do 8 godina- slikovnica autorice Alme Pongrašić: Maza i Maza.

Spomenimo i kako je, sve do 20. travnja, besplatan upis u knjižnicu za sve nove članove do 14 godina.