KostrenaKulturaOpćina - prijatelj djeceRoditeljski kutak

Predstava “Luda i novčić” na Trgu sv. Barbare

Trg sv. Barbare uistinu je posebna pozornica. I ove godine Trg će ugostiti dvije predstave Ri Teatra, a prva se prikazuje u srijedu, 17. kolovoza – Luda i novčić namijenjena je djeci predškolskog i školskog uzrasta.

Radnja predstave govori o ludi koji, nakon što je izbačen s kraljevskog dvora, pronađe čarobni novčić koji mu ispunjava želje. Luda poželi mijenjati zanimanja pa tako zaželi biti stražar, rizničar i na kraju kralj. Ostvarujući želje, čarobni novčić pomaže mu shvatiti da je za sve u životu i za svaki posao potrebno znanje te da bez muke nema nauke.

Predstava Luda i novčić 2013. godine, kada je premijerno prikazana, predstavljala je svojevrsnu prekretnicu zbog glavne uloge, novčića Mika, prve animatoričke lutke u Hrvatskoj. Tehnologiju okretanja očiju (mehaniku), elektronički sklop prijemnika i upravljački sklop servo motora koji pokreće usta i oči, osmislio je i izradio Mitja Vukelić, inženjer telematike.

Organizirajući predstave na lijepom barbaranskom trgu, Centar kulture Kostrena nastoji zadržati i popularizirati tradiciju dolaska djece i na to javno mjesto u Kostreni. Na mirnom i lijepom trgu dugo su se okupljala djeca, polaznici Mićeg pinela i Vali, a uskoro će im se otvoriti vrata u istraživanje kostrenske pomoračke tradicije kroz Kuću kostrenskih pomoraca.