KnjižnicaKostrenaKultura

Predstava “More” – priča o prijateljstvu i pjesništvu

U srijedu 11. svibnja, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji očekuje nas izvanredna poetska i dramska čarolija uz Enesa Kiševića i Roberta Kurbašu u predstavi “More”.

Priča o prijateljstvu i pjesništvu Josipa Pupačića i Nikole Milićevića govori o dvije srodne duše, bardovima hrvatske lirike 20. stoljeća, a kroz njihove dramaturški uobličene pjesme i eseje glume ih Enes Kišević i Robert Kurbaša.

Predstava More održat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u srijedu, 11. svibnja, u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Organizator je predstave Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Narodna knjižnica Kostrena.

O predstavi

Priča je to o pjesnicima i pjesništvu. Lik Milićevića kroz svoje autohtone rečenice evocira životnu putanju Josipa Pupačića Bepa, čija pak životna priča nadilazi okvire „normalne“ ljudske patnje. Suosjećajući s njim Milićević i sam prolazi Bepov životni put pjesničkog traženja smisla od dječačkih zanosa ranog stvaralaštva pa sve do krajnjeg transcedentalnog svijeta koji svoj vrhunac dostiže u posljednjoj zbirci pjesama „Ustoličenje“ i pjesmi „Moj križ svejedno gori“.

Josip Pupačić jedan je od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih pjesnika. Uz antologijske pjesme „Tri moja brata” i „More”, po mnogima jednu od najljepših pjesama hrvatske književnosti, objavio je obilje stihova nesvakidašnje ljepote, precizna i jasna izraza, muzikalnosti stiha i profinjena ritma. Bio je urednik kultnoga časopisa „Krugovi” i časopisa „Književnik”. Od 1959. godine asistent je pri Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta, a u Lyonu i Londonu lektor je  i profesor hrvatskoga jezika. Pri povratku iz Londona 23. svibnja 1971. sa suprugom i kćeri poginuo je u nesreći zrakoplova pri slijetanju u Zračnu luku Rijeka, na Krku.

Uoči 51. godišnjice od prerane smrti Josipa Pupačića, Knjižnica Kostrena odaje mu počast predstavom čiji je autor poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša. Ulogu glavnog protagonista, Josipa Pupačića, povjerio je još jednom izvrsnom hrvatskom pjesniku i glumcu – Enesu Kiševiću, a sam Kurbaša utjelovit će Nikolu Milićevića. Glazbu je napisao Miki Nopling.