KnjižnicaKostrenaKultura

Predstavljeni “Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare” Igora Stipanovića

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji predstavljeni su „Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare“, autora Igora Stipanovića čiji je izdavač Narodna knjižnica Kostrena uz potporu Općine Kostrena, koja je prepoznala važnost ovog izdanja i omogućila da knjiga postane vrijedan dio zavičajne zbirke.

Lijep je to i prigodan dar zajednici povodom velikog jubileja Narodne čitaonice u Svetoj Barbari koja ove godine obilježava 150 godina od svojeg osnutka.

U ime izdavača prisutnima se najprije obratila ravnateljica Narodne knjižnice Kostrena Dragana Vučinić, osobito zadovoljna što je ovo vrijedno izdanje kojim Knjižnica još jednom potvrđuje svoju važnu ulogu u zajednici, predstavljeno upravo u Mjesecu hrvatske knjige i Godini čitanja.

Recenzenti knjige prof. dr. sc. Željko Bartulović i Josip Luzer, prof. pored iznimnog doprinosa očuvanju kulturne baštine Kostrene istaknuli su i osobit pristup autora radovima čije je zajedničko obilježje utemeljenost podataka i navoda preuzetih iz izvornih materijala pa su njegove knjige prave riznice dokumenata. Kapetan Igor Stipanović i ovim djelom potvrđuje osobnu privrženost povijesti svoga kraja i koliko mu je stalo da ona ostane sačuvana za buduće generacije, koji svoju Kostrenu voli perom i kojoj se vraća u svim svojim radovima.

Kap. Igor Stipanović svojim je “Zapisima” sačuvao povijest Kostrene od zaborava

Kostrenjanima su svetice podarile i karakterne osobine

Sam autor ističe kako bez obzira što se ova knjiga bavi Svetom Barbarom i Barbaránima, ona govori o nedjeljivom duhu Kostrene, o institucijama, događajima i osobama koje dijele iste povijesne mijene. Iako se Kostrena sastoji od više naselja, Sveta Lucija i Sveta Barbara, nastale oko dviju crkava, stoljećima su bile središta društvenog i kulturnog života Kostrene.

Uz malo mašte moguće je pretpostaviti da su obje spomenute svetice odredile i karakterne osobine Kostrenjana – Barbarána s istočne i Lucijána sa zapadne strane mjesta. Po zagovoru svete Lucije, Kostrenjanima je podaren dobar vid i zdrav razum kako bi mogli sigurno ploviti te vidjeti i ono što ih čeka iza horizonta. Sveta Barbara im je pak vjekovima ulijeva hrabrost i štitila ih od svakojakih nevolja, gromova i nevera. Zato su Kostrenjani ljudi koji daleko vide i ne poznaju strah od novoga.

Od zapisa u Matici pučke škole, koja svjedoči i o tome da su dječaci sa svega deset godina odlazili na more, preko Zemljišne zajednice i sudbine jedrenjaka čiji su vlasnici u cijelosti ili djelomično Barbarani, kap. Igor Stipanović svojim je “Zapisima” sačuvao važne podatke – izvore za neka buduća istraživanja.

150 godina Čitaonice u Kostreni Svetoj Barbari

Mještani Kostrene Sv. Barbare osobito su ponosni na ovaj veliki jubilej i tradiciju Narodne čitaonice kakvom se ne mogu pohvaliti ni veliki gradovi. U njihovo ime autoru i Knjižnici kao izdavaču zahvalio se kapetan Branimir Šoić koji je istaknuo neke od najvažnijih događaja ove značajne stoljetne ustanove. Narodna čitaonica Kostrene Sv. Barbare osnovana je 9. srpnja 1871. godine. U okrilju čitaonice osnovana je i knjižnica. Zahvaljujući novčanoj potpori članova – dioničara, Čitaonica 1905. godine dobiva vlastitu društvenu zgradu, a 1906. i klub za žene „Gospojinski klub“ te Pravila za dom Čitaonice kojima se uređuje upravljanje imovinom. Tijekom Drugog svjetskog rata rad Čitaonice zamire do 1951., kada se ponovno obnavlja i djeluje do devedesetih godina.

“Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare” najljepši su rođendanski dar i poticaj današnjim i budućim generacijama da Čitaonica u Sv. Barbari ponovno postane središte društvenog života i živi kroz neke nove ideje i sadržaje.