Kostrena

Predstavnici Primorsko-goranske županije u obilasku rafinerije i onečišćenih plaža

Onečišćenje mora i obale u Kostreni bio je razlog današnjem susretu predstavnika Primorsko-goranske županije predvođenih županom Zlatkom Komadinom s predstavnicima Ine, Lučke kapetanije, Jadranskog edukativno – istraživačkog centra za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja mora (ATRAC) i Općine Kostrena.

U ime Općine Kostrena sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Dario Modrić i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić:

Onečišćenje mora i obale već su mjesecima na žalost naša svakodnevnica, samo se izmjenjuju onečišćivači. Iako smo ove lokacije posljednjih mjeseci prošli nebrojeno puta i o ovom problemu aktivno komuniciramo manje više sa svima danas nazočnima, svejedno smo željeli biti i na današnjem susretu. Koristimo i koristit ćemo svaku moguću priliku da istaknemo važnost djelovanja na prevenciji pa nam skupe i dugotrajne sanacije neće biti potrebne. U ovom času najviše smo usmjereni na zaštitu zdravlja mještana i posjetitelja koji se u Kostrenu dolaze kupati pa je Općina Kostrena od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ naručila dodatna ispitivanja kvalitete mora i u ponedjeljak su objavljeni sada već 6. rezultati koji ukazuju da se zbog prisutnosti štetnih kemijskih spojeva  ne preporuča kupanje na plažama Klančić i Podkvarovo. Standardni postupak inače uključuje samo mikrobiološku analizu koja čak i na ove dvije plaže pokazuje izvrsnu kvalitetu mora. Dobivene rezultate iz tjedna u tjedan, zajedno sa zahtjevima za postupanje šaljemo prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Državnom inspektoratu, Lučkoj kapetaniji, Ini…Ono što želimo postići je trajno rješenje naših problema. Dokle god se strožim pravilima i sankcijama ne poveća stupanj zaštite okoliša, dotle ćemo se boriti s ovakvim situacijama. Nitko ne kaže da nam industrija nije potrebna, dapače, ali taj suživot za nas Kostrenjane mora postati podnošljiviji i sigurniji.