Kostrena

Preporuka za čitanje: horor knjige za horor vikend

Od 13. do 15. listopada na programu je još jedan ciklus filmova u kostrenskom kinu, a ovoga puta tematika je samo za one s “čvršćim živcima” jer slijedi Horor vikend.

Tim povodom, u suradnji s JU Narodna knjižnica Kostrena preporučujemo tematski slična štiva za čitanje u ovim jesenskim danima. Donosimo vam pet horor naslova, tri za odrasle te po jedan za mlade i djecu. Uživajte!

Horor knjige za odrasle

Shirley Jackson: Prokletstvo kuće Hill

Najpoznatiji roman Shirley Jackson i veliko nadahnuće piscima poput Neila Gaimana i Stephena Kinga, na kojem se temelji istoimena Netflixova serija, jeziva je priča o snazi straha. Dr. Montague, znanstvenik koji pokušava dokazati postojanje duhova, istražuje kuću Hill, veliku, sablasnu vilu na zlu glasu zbog niza nasilnih smrti i povijesti ludila. S njim dolaze mladi Luke, budući nasljednik kuće, tajanstvena i vidovita Theodora te nesigurna samotnjakinja Eleanor, koja zahvaljujući svojim gotovo nadnaravnim sposobnostima uspostavlja neobjašnjivu vezu s duhom ili kakvom već nečistom silom koja nastanjuje staru vilu. Ubrzo postaje očito da su se uvalili preko glave jer sablasna se prisutnost u kući javlja na strahovite i kobne načine.

 

Stephen King: Zelena milja

Široki hodnik u sredini E-bloka kaznionice Cold Mountain prekriven je linoleumom boje starih, iscijeđenih limeta, pa je Zelena milja ono što se u drugim zatvorima zove Posljednjom miljom. Pruža se šezdesetak dobrih koraka od juga prema sjeveru, od početka do dna. U dnu je kaznena komora sa Starom Munjarom, električnim stolcem, posljednjim prebivalištem stanovnika E-bloka. Život zatvorskih čuvara stubokom se promijeni kad im u listopadu 1932. stigne novi stanovnik, gorostasan zatvorenik John Coffey, osuđen za zvjersko ubojstvo dviju djevojčica. Pronađen je s mrtvim djevojčicama u krilu. I još gore, njegova je izjava pri uhićenju zvučala kao priznanje krivnje.

No, ništa s Johnom Coffeyjem nije kao što se čini na prvi pogled. Taj okrutni ubojica tužnih očiju boji se mraka i često plače, reklo bi se, taj je gorostas enigma obavijena misterijem. Što god da John Coffey jest – zli ubojica ili naivna dobričina – moraju mu se priznati neobične sposobnosti iscjeljenja. Požrtvovno i puna srca spašava druge. Može li itko spasiti njega?

 

David Mitchell: Kuća Slade

U uskoj uličici, koju je lako ne primijetiti, nalaze se skromna željezna vratašca. Ako netko prođe kroz njih, ugledat će veličanstven, premda pomalo zapušten vrt i kuću nalik na palaču. Kada inspektor Edmonds, istražujući davni nestanak, uđe unutra, dočekat će ga privlačna udovica, vlasnica kuće, a uskoro će primijetiti i druge neobične stanare – dječaka i djevojčicu koji su, čini se, duhovi. U kući Slade ništa nije kao što se čini, a inspektor Edmonds će to saznati na najteži način.

 

Horor knjige za mlade i djecu

Za mlade – Alyson Noel: Besmrtnici (serijal od više knjiga)

Ever je djevojka koja je upravo pretrpjela tešku prometnu nesreću. Preživjela je, ali uvjerena je da bi bilo bolje da nije: izgubila je roditelje, mlađu sestru i psa. Sada živi s tetom u južnoj Kaliforniji, gdje izlazi na kraj ne samo sa zamjeranjem samoj sebi zbog toga što je preživjela, već i sa sposobnošću koju je u nesreći stekla. Ever, naime, sada vidi aure ljudi oko sebe, i čuje njihove misli. I dok se nastoji riješiti tih smetnji navlačenjem kapuljače preko glave i slušanjem glasne glazbe sa svog iPoda, u njezinu srednju školu stiže novi učenik – Damen Auguste, koji će je nagovoriti da se opet otvori svijetu. Samo, Damen donosi nove začudnosti: ne samo da je strahovito pronicljiv, već ima i sposobnost nestajanja u odsudnim trenucima, kao i umijeće stvaranja tulipana ni iz čega…

Knjigom Zauvijek počinje serijal Besmrtnici hvaljene mlade spisateljice Alyson Noel. Slijedi Plavi mjesec, Zemlja sjena te Mračna plemena.

 

Za djecu – Mitska čudovišta: najstrašnija stvorenja iz legenda, knjiga i filmova

Knjiga donosi prikaz najstrašnijih čudovišta iz drevnih legendi i narodnih predaja (Mumija, Čupakabra, Levijatan…), mitoloških bića (Sfinga, Kiklop, Minotaur, Grifon…), čudovišta iz knjiga i filmova (Drakula, Godzila, King Kong…), te čudovišta modernog doba (Gmazoliki izvanzemaljac, Bigfoot…). Mape i ilustracije čitatelja upoznaju s podrijetlom i izgledom čudovišta, a navođenje činjenica o njihovim osobinama i događanjima u kojima su sudjelovali, te sažetci priča i legendi u kojima se javljaju drže male čitatelje zainteresirane i napete dok listaju stranice ove zanimljive knjige.