Kafé

Primijetiti introvertirane pojedince u svojoj okolini

Danas je Međunarodni dan introvertiranih osoba, a slavimo i 145 godina od rođenja Slave Raškaj, slikarice koja je svoju inspiraciju pronalazila povučena u prirodi.

Introverti su osobe primarno fokusirane na unutarnji svijet i nije im potrebno društvo drugih ljudi da bi uživali i realizirali se. Ipak, ako je riječ o temi koja ih zanima, introvertirane osobe mogu biti vrlo razgovorljive i strastvene. Povučenost i manjak želje da budu u centru pozornosti nije mana ili nedostatak karaktera, već se radi o korisnoj crti ličnosti koja introvertima omogućava bolju koncentraciju i vještine promatranja.

Hrvatska slikarica Slava Raškaj rođena je u Ozlju prije 145 godina –  2. siječnja 1877. godine. Iako je rođena gluhonijema, progovorila je kroz svoje akvarele čija je vrijednost danas neupitna. Akvarel je tehnika slikanja pri kojoj voda služi za otapanje boja, a poznata je još iz doba starog Egipta. U Kini se od II. st. pr. Kr. slikalo akvarelom na svili i rižinu papiru. Akvareli lirskih krajolika Ozlja i okolice gluhonijeme slikarice Slave Raškaj cijenjeni su zbog svijetla i čarobna ozračja te istinske ljubavi prema rodnom kraju. Kao djevojka sve se češće povlačila u osamu i živjela kroz svoje slike. Prvi put izlaže već u svojoj dvadeset drugoj godini, na prvoj izložbi tek utemeljenog Društva hrvatskih ­umjetnika 1898. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Iako tijekom života slikarica nije imala samostalnu izložbu, danas njezine slike predstavljaju najviši domet u hrvatskom akvarelnom slikarstvu, a ime Slave Raškaj cijenjeno je i priznato u svijetu umjetnosti. U Zagrebu djeluje i Centar za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u kojem se pomaže djeci, mladima i odraslim osobama s komunikacijskim problemima.

Marti Olsen Laney, znanstvenica, psihoterapeutkinja i autorica knjige The Introvert Advantage ističe 10 prednosti introvertiranih osoba i njihovih sposobnosti:

  1. izrazito dobro rade s drugima, posebno u odnosima jedan na jedan
  2. održavaju dugoročna prijateljstva
  3. fleksibilni
  4. neovisni i samostalni
  5. koncentrirani
  6. samoreflektirajući i savjesni
  7. odgovorni
  8. kreativni (razmišljaju izvan okvira)
  9. posjeduju izrazite analitičke vještine
  10. marljivi i pametni.

Potreban je trud da bismo razumjeli druge ljude jer najčešće na svijet gledamo kroz ideju da, ako nešto radimo na određeni način, to mora biti pravi način za svakoga. Biti introvert ne znači da osoba ne može funkcionirati u društvu, to samo ima veze s načinom na koji osoba može napuniti svoje baterije i realizirati se. Mnogi su slavni umjetnici načelno introvertni, a uz Slavu Raškaj, koju je od društvenih aktivnosti dijelila i urođena gluhoća, kao slavni introverti spominju se Gandhi, Elton John, Emma Watson, Meryl Streep… Stoga je Svjetski dan introvertiranih osoba upravo dan kada trebamo biti svjesni da naše različitosti čine svijet boljim i ljepšim, a svi mi katkad pokazujemo i introvertne i ekstrovertne osobine.