KaféKultura

Projekt+/-60 za snažne, samopouzdane i hrabre žene

Svrha udruge Projekt +/-60 jest senzibilizacija društva, a posebno žena da se aktivno uključe u rješavanje problema u svim segmentima društva, da imaju više samouvjerenosti i hrabrosti pokazati to što jesu.

Ideja za pokretanje „Projekta +/-60“ nastala je tijekom druženja maturantica Gimnazije „Vladimir Nazor“ generacije 1974./75. i to prilikom obilježavanja 40. obljetnice mature.

4. c razred Gimnazije Vladimira Nazora u Rijeci

13 žena, članica „Projekta+/-60“, svaku, baš svaku svoju životnu ulogu i povjerenu im obvezu odrađuju bez zadrške i s punom odgovornošću, svjesne svih svojih vrlina i mana, bogate životnim iskustvom i pozitivnog i negativnog predznaka, različitih profesija, ali pune samopouzdanja;  uspjele su zadržati svoju osobnost.

Humanitarke i estradne zvijezde

Kako bi naglasile važnost zadržavanja samosvijesti i samopouzdanja svoje djelovanje započele su 2016. godine modnom revijom, koja je održana na Botelu „Marina“ u Rijeci, a manekenke su bile upravo oneTijekom revije održana  je aukcija odjeće, a sva izlicitirana sredstva viša od početne cijene pojedinog odjevnog predmeta, bila su namijenjena  kupnji potrepština za Sigurnu kuću koja djeluje pri Udruzi U.Z.O.R.

U svibnju 2017. godine u Cafe baru „Nad Urom“ u Rijeci održano je vrlo uspjelo događanje  pod nazivom KARAOKE +/-60 za Sigurnu kuću., a prikupljeno je iznos od 23.000,00 kuna. Osim članica Udruge, natjecanju u pjevanju pristupile su i druge žene uz  uvjet da se pjevanjem ne bave profesionalno i da pripadaju dobnoj skupini +/-60. U listopadu iste godine članice “Projekta +/-60” sudjelovale su u humanitarnoj akciji „I djeci s ljubavlju“, a u srpnju 2018. u humanitarnoj akciji Udruge „La bamba“ iz Bakra.

U čast svim ženama

U 2019. godini započele su organizaciju proslave 8. marta u Teatrinu „Nad Urom“ pod nazivom „Zapjevaj, zapleši i zabavi se “. Izuzetno uspješna večer ispunjena glazbom, recitacijama i plesom, a „zvijezde večeri“ bile su žene koje su imale priliku pjevati, ispričati neku svoju priču ili recitaciju te pokazati koliko su vješte u plesu pod budnim okom Elija Bašana. Prostor Teatrina bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, odnosno mnogo ljudi je ostalo pred njegovim vratima.

Promicanje aktivnog života žene u svim sferama društva

U 2019. godini ostvaren je projekt „Izrazi sebe – uvažavaj druge“ u kojem se kroz predavanja i radionice nastojalo osposobiti i pomoći ranjivim skupinama u savladavanju svakodnevnih životnih situacija i problema. Donacijom potrepština i poklon-bonova pomoglo se štićenicama u prevladavanju svakodnevnih financijskih problema, zadovoljenju osnovnih životnih potreba i socijalizaciji u društvu. Kao završetak  projekta organizirana je donacijska plesno-glazbenu večer „ ZVJEZDANA PRAŠINA”, koja  se održala u dvorani Narodne čitaonice u Kostreni Svetoj Luciji.

Ulaz je bio besplatan uz dobrovoljni prilog za Sigurnu kuću tj. sklonište i savjetovalište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, koje djeluje u okviru Udruge za zaštitu obitelji U.Z.O.R. Plesni partneri bili su poznate ličnosti iz javnog života, a plesalo je ukupno 10 parova. Održane su i edukacije u svrhu jačanja volonterstva u području socijalne skrbi, odnosno pružanja pomoći ženama žrtvama nasilja i to naročito obiteljskog.

PROJEKT BAND+/-60 dio  Udruge, koji čine Nataša Klarić, voditeljica te Alida Diminić i Željka Egredžija, održao je 29. 11. 2019. koncert pod nazivom „NOĆ EVERGREENA“ u Cafe baru „Nad Urom“, a nastupio je i duo „Pape & Pape“.

Evergreen za dušu i tijelo – “Noć evergreena”

Pokreni se, pomozi i promijeni

Za  2020. godinu planom je predviđen projekt „ 3P- POKRENI SE- POMOZI-PROMIJENI“. Ovim projektom Udruga organizacijom predavanja, radionica i tematskih druženja, prvenstveno potiče i promiče promjene u društvu u odnosu na ranjive skupine, a donacijskim aktivnostima pomaže u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba ranjivih skupina, u ovom slučaju žena i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. Također, kroz sudjelovanje u „Dnevnom boravku 27 susjedstava“ promišlja o položaju žena pomoraca kao i problemima s kojima se susreću sami pomorci i njihove obitelji.

U kostrenskom Dnevnom boravku o ženskom pogledu na život s pomorcima

Dobre ideje prate i dobri suradnici

Tijekom proteklih godina odličnu suradnju ostvarile su s obrtnicima na području grada Rijeke i naše Županije, Udruženjem obrtnika Rijeka te Županijskom komorom pa je i to dokaz da su aktivnosti neophodne i opravdane.

Posljednje dvije godine uspostavljena je izvrsna suradnja s Općinom Kostrena koja je prepoznala važnost projektnih aktivnosti te pomaže u financiranju programa.

Nasmijane, ispunjene, samosvjesne – žene iz +/-60

Sve dosadašnje aktivnosti bile su i medijski popraćene: Novi list, Pomorski radio Bakar, Radio Rijeka, Radio Kastav, Kanal Ri, HRT 1 (Dobro jutro Hrvatska i Županijska kronika) uz portale i društvene mreže kontinuirano prate projektna događanja.

U svim dosadašnjim  donacijskim večerima svaka je članica imala obvezu pribaviti i jedan poklon bon za štićenice Sigurne kuće što se pokazalo jako korisnim jer te žene, ne samo da su žrtve obiteljskog nasilja, nego često nemaju financijskih mogućnosti za pokrivanje nekih osnovnih potreba. Odlazak frizeru ili na kazališnu predstavu s djetetom ili kupovina higijenskih potrepština za njih predstavlja  velik financijski izazov, a odlazak na pizzu nešto je na što ne mogu niti pomisliti.

Sve aktivnosti Udruge imaju višegodišnji karakter, ali se svake godine oplemenjuju novim  sadržajima, sve u svrhu senzibiliziranja osnovne ideje: da se valja izboriti za sebe, a ne čekati da  netko drugi odlučuje o nama, ili u naše ime, ne čineći ništa, dapače stavljajući nas u još veći zapećak društva.

Izgrađivanje i njegovanje stava i zdravog životnog stila, aktivan život koji podrazumijeva sudjelovanje u svim sferama društva i života  bez obzira na životnu dob, naša je poruka javnosti, i nadamo se motivacija za sve žene koje su svjesne trenutka svog postojanja.

Fotografije iz arhive udruge Projekt +/-60.