Kostrena

Proljeće u Kostreni: Priveden kraju najveseliji proljetni tjedan

Od 22. do 26. travnja u Kostreni se održavalo dvadeset i prvo izdanje tradicionalne kulturne manifestacije za djecu „Proljeće u Kostreni“. Iako je klimatološko proljeće ustuknulo pred zimom, kostrensko je naprotiv, zasjalo je punim sjajem!

Završilo je još jedno izdanje Proljeća u Kostreni, najdugovječnije kostrenske manifestacije namijenjene učenicima Osnovne škole Kostrena i polaznicima Dječjeg vrtića Zlatna ribica. Uzbudljiv tjedan, bio je ispunjen brojnim zanimljivim aktivnostima koje su se održavale na različitim lokacijama među kojima je ove godine važno odredište bio novi Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca.

Program je otvorila mađioničarska predstava Andreja Škedela, a u nastavku tjedna mališani su pohađali foto i STEM radionice, družili se s klaunom Markom, Tik-Tokerom Filipom Janešom i pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kostrena, sudjelovali u veselom sportskom poligonu, ŠČaroliji Damira Martinovića Mrleta i Andreja Škedela i promociji „Mićega princa“, popularne dječje knjige prevedene na čakavski dijalekt. Pripremali su vesele palačinke i slatke pripravke našega kraja, a s udrugom Biopčela učili o medu i održivom razvoju. U kinu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji prikazana su četiri popularna dječja filma, birana prema dobi djece i njima bliskim temama. Učenici nižih razreda mogli su pogledati animirane filmove Kung Fu Panda i Mačak u čizmama, stariji razredi Valdovu priču i višestruko nagrađivani film Radikalno.

Uz Osnovnu školu Kostrena i Dječji vrtić Zlatna ribica u programu su sudjelovali: Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena, Udruga za kreativno promicanje znanja i vještina “Grobnički rez”, Bioteka Zagreb, Biopčela – Udruga za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike, Vjekoslav Alilović, Davor Dragičević, Andrej Škedel, Filip Janeš, Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijević, Tea Perinčić i Svetozar Nilović.

Glavni cilj Proljeća je uključiti djecu u različite programe i aktivnosti. Programi koji se provode prilagođeni su uzrastu i imaju edukativan i zabavan karakter.

Proljeće u Kostreni organizira Centar kulture Kostrena uz sufinanciranje i pokroviteljstvo Općine Kostrena.