KaféOpćina - prijatelj djeceZanimljivosti

Pružiti prvu pomoć dužnost je i zadaća svakog od nas

Vještine prve pomoći trebaju biti dostupne svima kao značajan humanitarni čin koji ljudima omogućuje spašavanje života.

Svjetski dan prve pomoći održava se svake godine druge subote u rujnu s ciljem da se osvijesti važnost pripreme za situaciju u kojoj se svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Prvu pomoć pruža osoba koja se zatekne na mjestu nesreće. O njezinom poznavanju prve pomoći ovisi daljnji tijek spašavanja, osiguravanje brze intervencije hitnih službi i, u konačnici, uspješnost spašavanja.

Ovom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.

Djeca u fokusu Svjetskog dana prve pomoći

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Dugogodišnja suradnja OŠ Kostrena i Crvenog križa: učenici se kontinuirano educiraju i u pružanju prve pomoći

Stavljajući djecu u fokus ovog dana podizanja svijesti o prvoj pomoći, cilj je da djeca mogu izbjeći opasnost u svom svakodnevnom životu i da znaju kako reagirati u takvom trenutku. Glavne su ciljne skupine Svjetskog dana prve pomoći u 2021. godini djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, ali i nastavnici, školsko osoblje i roditelji. Podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju.

Ključna je poruka da svatko može spasiti život i, bez obzira na dob, može biti sudionik u provedbi akcija spašavanja života i učiniti svoju okolinu sigurnijom.

Edukacija iz prve pomoći treba se provoditi kontinuirano, a stečeno znanje i vještine je potrebno obnavljati. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je više od 100 godina nositelj edukacije iz prve pomoći, ali i najveći pružatelj pomoći na mjestima nesreća diljem svijeta. Hrvatski Crveni križ kroz svoju razvijenu mrežu godišnje educira oko 40 000 osoba.

Važni telefonski brojevi u Hrvatskoj u slučaju potrebe:

  • Hitna pomoć: 194
  • Jedinstveni europski broj za hitne službe: 112

Kroz učenje prve pomoći uče se i neke druge vještine poput jačanja samopouzdanja, kako ostati smiren u hitnim slučajevima, ljubaznosti i spremnosti na pomoć drugima. Poučavanje prve pomoći u školama korisno je za društvo u cjelini.