KaféPutoholičari

Put na Mjesec (Baška, Krk)

Mjesečev plato je zaravan na brdu iznad Baške,  nešto malo više od sat vremena vožnje od Kostrene. Most je besplatan, sada nema onih ljetnih gužvi, a doživljaj Mjesečeve površine iznimno je iskustvo i odlična destinacija za planinarski izlet.

Put na Mjesečev plato tj. Šetnicu do Mjeseca i natrag započeli smo od crkve sv. Ivana, gdje na parkiralištu ima dovoljno mjesta za ostaviti auto i bezbrižno krenuti korak po korak. Staza vodi kroz borovu šumu, sasvim lagan cik-cak uspon, 3 km do Mjesečevog platoa mogu prijeći svi željni lagane šetnje. Dolaskom na Mjesečev plato u svakom se planinaru pa i u meni budi želja za nastavkom: želim ići na vrh Hlama, međutim putem hvatamo smjer Diviške lokve, do koje ima 3,5 km. Kao i uvijek, malo smo skrenuli offroad i mislim da smo taj put čak i skratili, ali bio je malo teži od označenog puta kojim smo se vraćali natrag. Putem susrećemo ovčice bez pastira: bezbrižno pasu obasjane suncem – prava idila kao kontrast gradskoj vrevi.

Kružne staze

Dolaskom na pravi put i pronalaskom žutih oznaka koje vode do Diviške lokve, naš put postaje sigurniji, ubrzavamo korake i dolazimo napokon do lokve gdje se spajaju Pastirski zidovi tj. gromače podijeljene na 5 vlasnika i svaka gromača vodi do lokve u kojoj ovce mogu piti vodu, a da ne prelaze kod drugog vlasnika.  Kratko se zadržavamo kod lokve i krećemo natrag na Mjesečev plato. Budući da se vraćamo markiranom stazom, uviđamo koliko je njome lakši put nego onaj naš početni offroad.  Dolaskom na Mjesečev plato odlučujemo da ćemo natrag tzv. zelenom stazom. To je možda bila pogrešna odluka jer je put dosta strm, kamenčići se pod gozjericama kotrljaju, koljena već pomalo klecaju, ali nismo se predali – sve je to planinarski gušt i kružne su staze uvijek za mene bolji izbor.

Ispunjen dan

Pri povratku imamo prekrasan pogled na Bašku: lagano je već i zalazak sunca, dan polako prolazi, vitamina D dovoljno se nakupilo tako da, sve u svemu, jedan predivan jesenski dan ispunjen onako kako vole svi zaljubljenici u prirodu. Po nekakvoj osobnoj procjeni i iskazu pedometra na mobitelu, prošli smo otprilike  14 km, izgubili pokoju kaloriju te napunili baterije do idućeg izleta.

Isplati se posjetiti Bašku jer  je puna šetnica, što težih, što lakših, za svakog po mjeri. Ovo je bio moj treći izlet ove godine na baške šetnice i svaki me put zadivila ljepota na samo jednom djeliću otoka Krka. Tako nam je blizu, a čim se maknemo malo od mora, možemo uživati u raznim šetnicama na kojima nema gužve, a pogled seže od mora do Zavižana prekrivenog snijegom.