Sport

Quarnaro kup povezao dvije čuvene regate

Prvo izdanje Quarnaro kupa uspješno je odjedreno do kraja! Dva jedriličarska klub s Kvarnera, JK Galeb – Kostrena i JK Kvarner – Rabac, spojili su tradiciju regata 20 milja Riječkog zaljeva i Labinske Republike u zajednički Quarnaro kup koji je od 20. do 22. svibnja održan u Kvarnerskom akvatoriju.

Uspješan start

Prva etapa (petak 20. 05.) Quarnaro kupa uspješno je završila bez potrebe za skraćivanjima i sličnim pomoćnim alatima Regatnog odbora. Od 16 prijavljenih posada na start je stiglo njih 13, a po uvjetima laganog vjetra pred samim ciljem tek je Molo Longo Tuttatrieste uspio prestići ultra brzu jedrilicu Code X kojoj je ovo bila prva regata.

Code X je mala high tech jurilica od 9.25 metara izašla iz lokalnog škvera Sandija Misirače, a s kojom su se Sandi i njegova ekipa upisali među malobrojne škverove na svjetskoj razini koji se mogu pohvaliti s ovako sofisticiranim proizvodom.

Uglavnom, većina sudionika je jedreći presjekla ciljnu ravninu u Rapcu, a samo nekoliko ih je moralo do veza stići paljenjem motora.

Fotografija preuzeta s http://regate.com.hr

Dva plova: po burinu i maestraliću

Drugi dan (subota 21. 05.) prvog Quarnaro kupa prošao je u znaku blago namreškanog mora i velike vrućine. Odjedrila su se dva plova. Prvi plov po laganom burinu morao je biti skraćen na samo jedan krug, ali zato je drugi plov, po maestraliću, uspješno odjedren od strane svih sudionika. U prvom plovu pobjedu je odnio Molo Longo Tuttatrieste, dok je u drugom najbrži bio Code X. Vrlo lijepa i taktički zahtjevna regata u kojoj su ove dvije jedrilice apsolutno dominirale.

Uz regatnu večeru jedriličari su u Rapcu uživali u prezentaciji vina Udruge vinara i vinogradara Labinštine “Trs”.

Završnica u Kostreni

Treći dan i završna etapa regate (nedjelja 22. 05.) startala je u 9 iz Rapca, a cilj je bio u Kostreni (Žurkovu) ispred JK Galeb. Startalo se po jutarnjem burinu koji je puhao i više od 15 čvorova tako da je prvi dio jedrenja protekao u jačem ritmu, ali nakon prolaska punte Cresa i ulaska u srce Kvarnera, jedriličari su naletjeli na dijametralno suprotne uvjete.

Najviše sreće s vjetrom imao je Molo Longo Tuttatrieste koji je već nakon 2 sata i 56 minuta presjekao ciljnu ravninu. Nakon nešto više od pola sata do cilja je stigao Code X koji se vrlo uspješno nosio s uvjetima minimalnog vjetra u posljednjim miljama, ali zato su već Damaco i Joker nagovijestili što čeka sve ostale sudionike. Jedrilo se sve do 18 sati kad je stupilo na snagu vremensko ograničenje za ovu etapu.

Svečano proglašenje održano je u prostorijama JK Galeba jučer u 19 sati. Nagrade je dizajnirala i izradila Alida Blašković Koroljević #allegroceramics, nagrađivana umjetnica iz Labina dok je prijelazni pokal Quarnaro kupa dizajn člana JK Galeb i posade Molo Longo Tuttatrieste, jedriličara i umjetnika Slavka Cvetkovića #iArte.

Rezultati

Ukupno 1. Molo Longo Tuttatrieste (JK Galeb)

GRUPE:

  • ZERO: 1. Molo Longo Tuttatrieste (JK Galeb), 2. Damaco (JK Galeb), 3. Alen (JK Kvarner)
  • BRAVO: 1. JOD35 (JK Kvarner)
  • DELTA: 1. Code X (JK Galeb), 2. Mia Mia 2 (JK Opatija), 3. Brina (JK Kvarner)
  • ECHO: 1. Joker (JK Val), 2. Aleksandra (JK Opatija), 3. Nina (JK Opatija)
  • FOXTROT: 1. Bare Torsk (JK Galeb), 2. Avventura (JK Opatija), 3. Nono Rude (JK Kvarner)

Fotografije preuzete s http://regate.com.hr/.