Quiche Lorainne
Ovo je omiljeno jele moje porodice, a na našem jelovniku nalazi se više od 30 godina. Recept sam dobila od svoje prijateljice Snježane Čačić, a njoj ga je dala Francuskinja Michele pa se zapravo radi o originalnom francuskom receptu.
Recept je za četiri osobe.
Tijesto
Sastojci za tijesto:
- 20 dag glatkoga brašna
- 1 jaje
- 6 dag margarina
- malo soli
- 1 dl hladne vode (ovisno o brašnu)
Priprema tijesta: Od navedenih sastojaka izraditi tijesto, oblikovati ga u kuglu, zamotati u foliju i staviti u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata.
Nadjev
Sastojci za nadjev:
- 1 glavica kapule
- 10 dag pancete
- 20 dag šunke
- 25 dag šampinjona
- ulje
- sol
- papar
- origano
Priprema nadjeva: Na ulju popržiti isjeckanu kapulu, dodati narezanu pancetu, šunku izrezanu na kockice i na kraju narezane šampinjone. Dinstati na laganoj vatri 15-ak minuta, posoliti, popapriti, dodati origano.
Preljev
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 20 dag naribanog sira (ementaler)
- sol
- papar
- parmezan
Priprema: Umutiti jaja, dodati sol, papar i kiselo vrhnje; sve dobro izmiješati pa dodati naribani sir.
Završna priprema
Razvaljati tijesto na veličinu posude za pečenje (okrugla ili kvadratna), na tijesto staviti nadjev , a preko nadjeva preljev i staviti peći. Kada lagano požuti, posuti parmezanom i nastaviti peći. Peći cca 30 minuta na temperaturi 200 C.
Obavezno poslužiti toplo.