KaféKuharica

Quiche Lorainne

Ovo je omiljeno jele moje porodice, a na našem jelovniku nalazi se više od 30 godina. Recept sam dobila od svoje prijateljice Snježane Čačić, a njoj ga je dala Francuskinja Michele pa se zapravo radi o originalnom francuskom receptu.

Recept je za četiri osobe.

Tijesto

Sastojci za tijesto:

  • 20 dag glatkoga brašna
  • 1 jaje
  • 6 dag margarina
  • malo soli
  • 1 dl hladne vode (ovisno o brašnu)

Priprema tijesta:  Od navedenih sastojaka izraditi tijesto, oblikovati ga u kuglu, zamotati u foliju i staviti u hladnjak da odstoji najmanje 2 sata.

Nadjev

Sastojci za nadjev:

  • 1 glavica kapule
  • 10 dag pancete
  • 20 dag šunke
  • 25 dag šampinjona
  • ulje
  • sol
  • papar
  • origano

Priprema nadjeva: Na ulju popržiti isjeckanu kapulu, dodati narezanu pancetu, šunku izrezanu na kockice i na kraju narezane šampinjone. Dinstati na laganoj vatri 15-ak minuta, posoliti, popapriti, dodati origano.

Preljev

Sastojci:

  • 2  jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 20 dag naribanog sira (ementaler)
  • sol
  • papar
  • parmezan

Priprema:  Umutiti jaja, dodati sol, papar i kiselo vrhnje; sve dobro izmiješati pa dodati naribani sir.

Završna priprema

Razvaljati tijesto na veličinu posude za pečenje (okrugla ili kvadratna), na tijesto staviti nadjev , a preko nadjeva preljev i staviti peći. Kada lagano požuti, posuti parmezanom i nastaviti peći. Peći cca 30 minuta na temperaturi 200 C.

Obavezno poslužiti toplo.