Općina - prijatelj djeceŠkola

Radionice o zaštiti od zaraznih bolesti

U suradnji s Općinom Kostrena i NZZJZ, doc. dr. sc. Dijana Tomić Linšak, dipl. sanit. ing. i izv. prof. dr. sc. Ivana Gobin, dipl. sanit.ing, 1. i 2. listopada 2020. poštujući sve epidemiološke preporuke održale su učenicima 7. i 8. razreda predavanja i edukativne  radionice na temu: „Kako se zaštititi od zaraznih bolesti“.

Vogralikov lanac

Kada govorimo o zaraznim bolestima, zakonitosti pojave ili odsutnosti definirane su kao tzv. epidemiološki ili Vogralikov lanac: da bi se neka zarazna bolest mogla pojaviti, a potom širiti, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti, a to su:

  1. izvor zaraze
  2. putovi prijenosa i širenja zaraze
  3. ulazno mjesto zaraze
  4. dostatna količina i virulencija uzročnika
  5. osjetljivost ili dispozicija domaćina za dotičnu bolest (stanje imuniteta, odnosno obrambena snaga organizma).

Ti čimbenici međusobno su povezani. U praksi to znači da će izostajanje bilo koje karike epidemiološkog lanca onemogućiti pojavu zarazne bolesti, odnosno njezino širenje.

Najučinkovitiji način prevencije zarazne bolesti bio bi svakako otkrivanje i izolacija izvora zaraze.

Pozitivnim zakonskim propisima u RH propisane su mjere zdravstvene zaštite od zaraznih bolesti.

Naša odgovornost

Čovjek je ključan i nezaobilazan činitelj u kontinuiranom procesu smanjenja rizika od pojave zaraznih bolesti. On svojom djelatnošću u svakodnevnim aktivnostima (posao, kuća, škola, zajednica), svojim odgovornim ponašanjem čuva i štiti prvenstveno sebe, ali i zajednicu čiji je član.

U školi treba paziti na higijenu, redovito prati ruke i čuvati sebe i svoje bližnje.